Het verschil tussen broodsoorten

Brood. Wij eten het iedere dag. Tenminste, de gemiddelde Nederlander haalt die norm zeker. Tussen brood en brood zit enorm veel verschil. Maar wat zijn die verschillen eigenlijk exact? Is dat alleen de kleur, of spelen er ook andere factoren mee? Als je hierop het antwoord wilt weten, lees dan vooral even verder.

Om maar direct met de deur in huis te vallen: volkoren broodproducten zijn het meest voedzaam. Deze broodproducten zitten nl. bomvol vezels, vitaminen en mineralen en ze verzadigen veel beter dan andere broodsoorten. Dat is dus een winst op zich: minder brood eten, sneller een vol gevoel. Dat is een gezondheidsvoordeel, met name door de gezonde voedingsstoffen die volkoren broodsoorten bevat.

Het kiezen van brood is natuurlijk niet heel makkelijk, want naast volkoren bestaat er ook nog de meergranenvariant, de witte broodsoorten, de zachte bolletjes, de croissantjes, enzovoort.

Veelal wordt gedacht, dat de meergranen broodsoorten evengoed een gezonde keuze zijn. Die soorten zijn immers bruin. En dat is dan weer een stuk beter dan wit. In zoverre klopt die stelling wel. Meergranen broodsoorten en bruine broden bevatten over het algemeen alleen minder voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Ze zijn hiermee nog steeds een gezonde keuze, alhoewel de volkoren varianten er echt met een 10 vandoor gaan.

Het volgende is ook belangrijk om te weten: de kleur is niet altijd een leidraad voor het feit of een brood gezond is of niet. Broden worden soms donkerder gekleurd en bevatten meerdere toevoegingen zoals zaden en pitten om ze gezonder te laten lijken!

Wil je zeker weten of je een volkoren broodsoort eet? Dan moet het brood echt van volkorenmeel zijn gemaakt en moet het woord “volkoren” op het etiket staan. En heb je werkelijk geen idee omdat je het brood  bij de bakker koop? Vraag er dan gewoon even naar!

Hartelijke groet,         

Gewichtsconsulente Jacinta