1 patat en 2 kroketten en 1 frikandel speciaal alstublieft

Doe mij maar 1 patat, 2 kroketten en 1 frikandel speciaal alstublieft! En doe er graag ook even wat extra mayonaise en mosterd bij. Marjan staat in een tankstation shop, na een dag hard werken. Ze heeft net getankt en wil na een lange werkdag snel afrekenen en naar huis om mee te helpen met de bereiding van het avondeten. Heeft ze deze bestelling eigenlijk wel goed gehoord?

1 patat, 2 krokketten en 1 frikandel speciaal? Is dat echt wat deze man die voor haar staat voor zichzelf bestelt? Dat kan niet waar zijn! Marjan is mijn client. En inmiddels 10 kilo afgevallen door haar leefstijl aan te passen. Het volgen van een dieet heeft ze compleet los gelaten. Duidelijk met succes.

Sinds Marjan heeft geleerd om andere en vooral bewustere keuzes te maken als het om eten gaat, gaat haar gezondheid met sprongen vooruit. Ze heeft weer energie (die was ver te zoeken), ze weet wat ze eet, ze valt af. En nu ze in deze tankstation shop staat, is er deze confrontatie. Marjan kijkt nogmaals naar deze man. Het is duidelijk een levensgenieter. Iemand die houdt van een lekkere maaltijd en zich totaal niet drukt maakt over de kilo’s. Zijn buik is prominent aanwezig boven zijn broek, maar deze man heeft daar duidelijk helemaal geen last van. Deze man wil na een dag hard werken gewoon even lekker eten.

Marjan kijkt eens om haar heen. En dát had ze beter niet kunnen doen. Want datgene wat ze ziet is gewoon nogal confronterend. De vitrine nodigt uit om te kopen. Er ligt nogal wat lekkers: repen mars, snickers en twix, zakken snoep en op de borden tegenover haar loeren de lekkere afbeeldingen met borden patat en kroket met mosterd haar aan.

En dat brengt haar direct met beide benen op de grond. Want is dit niet, wat ze nog tot enkele maanden geleden zelf ook zou hebben gedaan? Gewoon dit lekkers bestellen omdat ze er trek in had? Toen was het ook voor haar normaal. Toen dacht zij ook totaal niet na over de gevolgen van deze keuzes voor haar gezondheid en lichaamsgewicht. Toen maakte ze zich ook niet druk over een kilootje teveel. Toen wist ze ook nog niet hoe een stuk fitter en gezonder en minder kilo’s aan zou voelen en wat dit in positieve zin met haar en haar omgeving zou doen.

Dit feit knalt bij haar binnen. En ook wordt het haar pijnlijk duidelijk, dat de keuze van deze klant misschien nog wel logisch is ook. Er valt nl. ook niet bepaald gezond te kiezen in deze shop. De bestelling van de man voor haar is klaar. Vanuit een ooghoek, ziet ze nog nét de verlekkerde blik van deze man afdwalen naar dit patatje. Klaar om een hap te nemen.

De jongen achter de toonbank onderbreekt haar overpeinzingen. „Mevrouw, uw tankbeurt kost €75,-. Wilt u pinnen, of betaalt u liever contant“? Marjan betaalt en rijdt snel naar huis. En nu maar hopen dat de aardappels al op staan en de groenten gesneden zijn. Zin in!

Waar krijg jij meer trek in na het lezen van dit artikel?

 

 

 

 

 

Deel dit bericht via