5 TIPS om niet aan te komen in december

Het is december. Een feestmaand! Een feest is geen feest zonder drankjes, hapjes en veel gezelligheid. Maar hoe kom jij de december maand ongeschonden door, nu je misschien net wat meer op je gezondheid let, en vooral niet wilt aankomen? Ik geef je onderstaand 5 waardevolle TIPS!

PAK JE WINST TUSSEN SINTERKLAAS EN KERST!
De 1e week van december zit erop. Een week die in het teken stond van Sinterklaas. Pepernoten, chocolade, speculaas en veel gezelligheid. Er was geen ontkomen aan. Maar nu Sinterklaas weer onderweg is naar Spanje, en jij achterblijft met de restanten van de pepernoten, de chocoladeletter, de speculaasbrokken en de roomboterstaaf wordt het wel heel erg lastig om vast te houden aan je gezonde leefstijl. Weg met dat lekkers dus. Maak je buren of iemand anders er blij mee, of gooi het desnoods weg (alhoewel ik geen voorstander ben van verspilling…maar deze zoetigheid brengt je geen voordelen).

Gaat je dit te ver? Kies er dan voor om uitsluitend iets te eten of snacken, waar ze jou voor wakker mogen maken. Een 8, 9 of 10 dus. Geef je het lager dan een 8? Waarom zou je dit dan willen eten.

BEGIN JE DAG MET EEN GOED ONTBIJT
Vanaf vandaag, tot aan kerst heb je nog een kleine 3 weken om gewoon gezond te leven. Houd het dus vooral lekker simpel. De 1e grote winst die direct voor het oprapen ligt, is het ontbijt. Ontbijt voedzaam en begin je dag fit. Kies voor een zuivelontbijt, eet een volkoren of bruine boterham, pak een stuk fruit extra. Kortom: neem even de tijd voor een goede start van de dag. Dit voorkomt nl. snacktrek zo aan het eind van de middag.

PLAN (JE MAALTIJDEN) VOORUIT
December is onvoorspelbaar. Het kan best zo zijn, dat jij je dag hebt gepland, maar dat die toch anders verloopt dan gedacht. Misschien word je wel spontaan uitgenodigd voor een etentje. Misschien krijg je eerder een drankje in je handen geduwd, dan je had gedacht. Eigenlijk is hierin maar 1 winst te behalen. PLAN VOORUIT. Dat geldt voor de maaltijden die je kiest in december. Houdt die vooral gezond, gevarieerd en voedzaam. Een éénvoudige maaltijd voldoet hier ook prima aan. Houd het simpel, maar kies bewust.

Heb je toch een etentje of borrel elders? Houd dan vast aan je dagritme. Sla geen maaltijd over voordat je gaat. Eet dan liever vooraf nog even iets kleins. Compleet uitgehongerd aanvallen op al die lekkere hapjes zou jammer zijn. Dan eet je nl. veel meer dan je zou willen.

Bedenk liever welk etentje of borrelevent je kunt verwachten. Is dat gourmetten? Denk dan even na over wat je wilt eten. Is dat gewoon gezellig borrelen? Denk dan even na over wat je gaat drinken en hoeveel. Blijf bij je plan.

DRINK WATER
Een klassieker. Drink water. Zorg ervoor dat je gedurende de hele dag water blijft drinken. Neem een bidon mee naar je werk, zet een kan water op het aanrecht, drink een glas bij de maaltijd. Het drinken van water is sowieso gezond, maar wist je dat je er ook een vol gevoel door krijgt? De kans dat je gaat snacken wordt hierdoor minder. En dat is weer een plus voor je gezondheid én uiteindelijk dus je totale lichaamsgewicht.

BEWEGING TELT, EEN CALORIE WEEGT
Iedere vorm van beweging is winst op je gezondheid. Wist je dat je voor een handje pepernoten zo’n 18 minuten moet wandelen om dit te verbranden? En wist je dat je hiervoor zo’n 16 minuten stevig zou moeten doorfietsen of zo’n 6 minuten zou moeten hardlopen? Het is natuurlijk niet de bedoeling, dat je dit nu ontzettend letterlijk gaat nemen, maar je begrijpt vast wat ik hiermee bedoel te zeggen. Blijf in beweging. Hoe meer je beweegt, hoe meer je verbrand en hoe beter dit uiteindelijk is voor je gewicht.

Zoals gezegd: december is een feestmaand. En feest loopt altijd anders dan verwacht. Maar iedere kleine stap, waar jij je aan vast kunt houden en waarbij jij niet direct omvalt, is wel direct een stap die jou dichter bij je gezonde leefstijl houdt. Het maakt meteen, dat jij in januari niet direct met 2-0 achter staat. Hoe meer je december onder controle hebt en houdt, hoe makkelijker januari wordt!

Ik wens je een hele fijne decembermaand toe!

Hartelijke groet,

Gewichtsconsulente Jacinta

 

Deel dit bericht via