Afvallen werkt alleen als jij eraan toe bent

Ben jij te zwaar? Dat kan een dilemma zijn. Maar ook evengoed niet.

Misschien heb jij het in je omgeving wel eens meegemaakt. (Of misschien ben jij wel die ene persoon). Die ene persoon die vele kilo’s te zwaar is. Iedereen in de omgeving signaleert dit overgewicht als een gegeven en iedereen in de omgeving van betreffende persoon denkt: moet je niet eens wat gaan afvallen? Maar niemand zegt hierover ook maar iets.

Totdat deze persoon, nadat al diverse (kleine) lichamelijke ongemakken zijn ontstaan, zich meldt bij de huisarts. En daar krijgt deze persoon het advies: “als je gezond wilt blijven en ook de komende jaren gezond wilt blijven is het echt 5 voor 12. Er moeten dingen veranderen. Ik kan je diverse medicatie voorschrijven, maar het is niet de oplossing. Ik raad je aan af te vallen. Als je nu nog meer aankomt, is dat een groot risico voor je gezondheid en is de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, kanker, alzheimer en dementie steeds groter aan het worden. Maar ik verplicht je tot niets. Dit is een advies”.

Je kunt je voorstellen, dat betreffende persoon, totaal not amused (maar wel met een verwijsbrief voor de diëtiste en/of de Gewichstsconsulent) de huisartsenpraktijk verlaat.

Afvallen werkt alleen als jij eraan toe bent.

Ik ben blij dat ik niet in de schoenen van betreffende persoon sta. Want dit is pittig. Of het is een kans. Eindelijk een kans om te werken aan al die lichamelijke ongemakken. Op zoek naar de oorzaak.

Er kunnen een aantal dingen gebeuren:

  • betreffende persoon legt het advies van de huisarts rigoreus naast zich neer: (het valt allemaal best mee, zo erg is het niet)
  • betreffende persoon is voornemens het advies van de huisarts op te volgen en neemt voor hulp contact op met de diëtist of de Gewichtsonsulent
  • betreffende persoon is van mening zelf wel te kunnen afvallen en slaat hierin compleet door. Vanaf heden ligt er niets anders meer op het bord dan alleen maar gemengde verse sla en wortels. Eten wordt dus tot het minimum beperkt en van alcohol is al helemaal geen sprake meer.

Mocht jij nu toevallig, die betreffende persoon zijn die dit leest, of zich hierin herkent: afvallen werkt alleen als jij eraan toe bent en inziet dat er daadwerkelijk een probleem is die opgelost moet worden.

Afvallen is gelukkig totaal iets anders dan streng ‘op dieet’ en jezelf niets, maar dan ook niets meer gunnen. Afvallen is inzien wat nu anders kan, daaraan gaan werken, niet alle oude gewoontes direct de das om willen doen, maar op jouw tempo een goede manier vinden waarop het lukt kilo’s te verliezen. Lukt het één, dan ga je door naar de volgende stap. Lukt het nog niet? Geen probleem, dan neem je gewoon nog meer tijd.

Afvallen is werken. Afvallen stopt eigenlijk nooit. Afvallen is een gewoonte die jij jezelf eigen maakt. Afvallen is levens veranderend. Maar het is wel een positieve verandering. En dat zul je naarmate je meer gaat afvallen, steeds meer gaan inzien.

Afvallen werkt alleen voor je, als jij een manier kunt vinden, waarop dit bij je past: langzaam afvallen, niet meer aankomen, heel langzaam meer conditie opbouwen, minder gaan wegen, wat meer gaan bewegen (en dat hoeft echt niet in de sportschool) en ook heel langzaam het besef krijgen dat er veel meer (lekker) eten op de wereld is dan alleen Mc Donalds patat of de Duitse schnitzel met een flinke hoeveelheid zigeunersaus.

Geloof mij, dat vinden wij allemaal, zo heel af en toe, ook echt wel heel lekker. En als je toewerkt naar een gezond gewicht, dan is er zeker ruimte voor een uitzondering op uur en tijd. En wat is dat dan lekker. Genieten met een grote G.

Hartelijke groet,

Gewichtsconsulente Jacnta

Deel dit bericht via