Alcohol en gewicht verliezen

Herken jij dit dilemma:

Je zit op een feestje. Het is reuze gezellig, de avond is nog lang en je bent gezellig aan het praten met vrienden en kennissen die je lange tijd niet hebt gezien. Je drinkt een glaasje Spa Rood.

Enkele weken geleden heb je eindelijk de knoop doorgehakt, en besloten dat het anders moet. Je wilt je overgewicht aanpakken, je wilt afvallen, je leefstijl moet veranderen. Je drinkt geen alcohol meer.

En tot nu toe gaat het goed en zelfs nog beter dan verwacht. Je let op je voeding, je beweegt meer, je drinkt helemaal niet meer. Je valt wat af.

Maar dan ineens die vraag: wil je ook een biertje? Wil je ook een wijntje? En daar ga je dan met je goede voornemen. Je twijfelt. Eigenlijk heb jij ontzettend veel zin in een drankje. Maar dan stap je ook van je goede voornemen en inzet af. En dan is het allemaal voor niets geweest. Toch?

Een beetje. Afvallen is niet hetzelfde als jezelf alles ineens ontzeggen. Want iets wat je niet ‘mag’ van jezelf, wordt juist een dilemma. Alcohol kan bijdragen aan het extra genieten en ontspannen. En dit is natuurlijk juist ontzettend belangrijk wanneer jij bezig bent gewicht te verliezen. Maar het is ook weer niet het belangrijkste, begrijp me niet verkeerd. Het vermijden van alcoholische dranken is en blijft uiteraard het allerbeste voor je gezondheid.

Alcoholhoudende dranken passen in principe in een gezonde leefstijl, mits je met mate drinkt. En met mate, dat is een beperking van maximaal 1 glas per dag voor vrouwen en maximaal 2 glazen per dag voor mannen. Pas als je dat onder controle kunt houden op een feestje, of tijdens een andere gelegenheid, dan zal jij merken, dat je ook ineens veel bewuster geniet van dat drankje.

Gewicht verliezen wordt dan vooral een leuke uitdaging! Het is een kwestie van de juiste balans vinden en houden. En het is vooral géén kwestie van jezelf alles ontzeggen.

PS: Elk standaardglas alcoholhoudende drank bevat ongeveer even veel alcohol.

Hartelijke groet,

Gewichtsconsulente Jacinta

Deel dit bericht via