Beweging, ik vind het ook niet altijd leuk

De laatste week, tot vanmorgen, heb ik nauwelijks fatsoenlijk meer wat aan beweging gedaan. En nee, dat is niet verstandig. Het is herfst, het is donker, het stortregent (net als ik mijn hardlooprondje of mijn wandeling wil gaan doen) en nee, ik heb gewoon even geen zin. Ik laat het even voor wat het is.

Klinkt niet best eigenlijk bovenstaande. En inmiddels voel ik me ook minder fit dan enkele weken terug. Dat is een feit.

Beweging is nogal een issue de laatste jaren. We weten allemaal dat geen beweging steeds meer wordt gezien als het nieuwe roken. Geen of onvoldoende beweging werkt nadelig op je gezondheid. Maar overdrijven is ook weer niet verstandig. Hoe vind je dan überhaupt balans?

Het is nu éénmaal zo, dat we al zoveel MOETEN tegenwoordig:

  • We MOETEN bewegen
  • We MOETEN gezond eten
  • We MOETEN voldoende slapen / ontspannen
  • We MOETEN slank blijven
  • We MOETEN goed functioneren
  • We MOETEN sociaal zijn
  • We MOETEN leuk en gezellig zijn thuis

De lijst kan nog veel langer uiteraard, maar ik zal me inhouden.

Eigenlijk heeft beweging ontzettend veel overeenkomsten met afvallen. Het werkt hetzelfde.

De motivatie om af te vallen werkt nl. niet anders dan de motivatie om voldoende te bewegen c.q. te sporten. Afvallen is een werkwoord. Bewegen is ook een werkwoord. Ook als je aan het afvallen bent, dus op je gewicht let, heb je er soms helemaal geen zin meer in. Vooral niet als je al enkele weken onderweg bent om je oude eetpatroon te veranderen in een nieuwe. Je MOET al zoveel, toch? Iedereen kent deze dagen wel.

Afvallen is een werkwoord, dus ook dat moet je DOEN. De regie om kilo’s kwijt te raken ligt in jouw handen. Laat jij je patroon vieren en op zijn beloop? Dan zal je merken, dat ook dit je niet fitter maakt, je valt niet meer af, je wordt weer wat zwaarder, je voelt je vervelend, je wilt wel anders maar het lukt je niet. Het is allemaal niet makkelijk en je blijft maar in een cirkeltje ronddraaien.

Geef je zelf dan ook een goede schop onder de kont. Hoppa, gaan! Doen! Deed ik vanmorgen ook. De eerste 5 km. beweging heb ik weer staan. En ik ben er nu blij mee.

Ik weet zeker dat jij je ook veel beter voelt, als jij de regie over je kilo’s pakt.

Hartelijke groet,

Gewichtsconsulente Jacinta

Deel dit bericht via