Borreluurtje en afvallen gaan wél samen

Stel jij het afvallen ook steeds maar weer uit, omdat het nu echt even niet uitkomt. Deze week heb je een borreluurtje, een verjaardag, volgende week een etentje en daarna is het vakantie. Kortom: het is totaal niet handig om nu die stap te zetten.

En als je eerlijk bent, heb je er ook helemaal geen zin in om straks de enige te zijn in je vriendengroep of familie die niet gezellig meer mee kan doen. Geen drankje meer, geen hapje van het borrelplankje, geen bord vol meer (tenzij het groente is)……als je wilt afvallen is je vooruitzicht voortaan: water, heel veel water, groenten en sla en onwijs veel beweging, waar je al helemáál geen zin aan hebt. De afweging is dus hiermee gemaakt. Afvallen is niets voor jou. Punt.

En toch speelt onbewust dat stemmetje wel mee: je word te zwaar, voor je gezondheid is het echt beter om af te vallen. Om actie te ondernemen.

Ik ben van mening dat, juist als je aan het afvallen bent, het belangrijk is om gezellig mee te kunnen toasten, borrelen en eten met het gezelschap dat jij verkiest. En dat is hopelijk een opbeurend detail voor jou.

De grote valkuil van afvallen is dat je jezelf van de één op de andere dag alles wilt ontzeggen wat ‘ongezond’ is. Want zeg nou zelf. Jij weet ook best, dat het kilootje te veel (of de kilo’s) zijn ontstaan door een wat te enthousiaste en ongezonde leefstijl.

Afvallen en de mate waarin dit succes heeft, is nog altijd een optelsom van verschillende factoren. Iedereen kan afvallen. Die ene borrel, of dat ene etentje buitenshuis maakt je echt niet dik. Het is makkelijk om het daarop te geven, maar zo werkt het niet.

Gezond afvallen is het zoeken van een juiste balans in de voedingskeuzes die je maakt. Wellicht heb je wel eens gehoord van de 80%-20% regel. Maak gedurende een week voor 80% verantwoorde keuzes in wat je eet en drinkt. (je wilt immers wel afvallen). Er blijft dan nog altijd een mooie 20% over, waarin echt wel eens een uitzondering past. Of dat nu een gezellig borreluurtje is in het weekend, een verjaardag, een etentje, een lekkere vette hap (1x dan), of een lekker dessert; zolang dit in die 20% van je voedingsindeling past, is er geen reden om in de paniek te schieten of te vrezen dat je never nooit blijvend kunt afvallen.

Pas zodra jij, door het maken van bewuste en gezonde(re) keuzes een nieuw ritme en dus een leefstijlverandering kunt creëren in je huidige leefpatroon, pas dan zal het ‘moeten afvallen’ je niet constant in de nek hijgen. En dat resulteert nu juist in de beste en mooiste resultaten als het gaat om gewichtsverlies.

De regie is in jouw handen.

Hartelijke groet,

Gewichtsconsulente Jacinta