Borreluurtje en afvallen gaan wél samen

Stel jij het afvallen ook steeds maar weer uit, omdat het nu echt even niet uitkomt? Deze week heb je een borreluurtje, een verjaardag, volgende week een etentje en daarna ga je een weekendje weg. De maatschappij gaat na alle Corona beperkingen weer open. Kortom: het is totaal niet handig om op dit moment die stap te zetten.

Naast dat het moment misschien totaal ongeschikt is, heb je er ook helemaal geen zin in om straks de enige te zijn in je vriendengroep of familie die niet gezellig meer mee kan doen. Geen drankje meer, geen hapje van het borrelplankje, geen bord vol meer. Als je wilt afvallen is je vooruitzicht voortaan: water, heel veel water,  fruit, groenten, weinig vlees, geen patatje, geen biertje of wijntje meer en onwijs veel beweging, waar je al helemáál geen zin aan hebt.

De afweging is hiermee dus snel gemaakt. Afvallen is niets voor jou. Punt.

En toch weet je dat het anders moet: je word iedere maand iets zwaarder. Voor je gezondheid is het echt beter om af te vallen. Je weet dat je eigenlijk gewoon actie moet ondernemen. Maar ondertussen blijft het bij een gedachte. Je komt niet in actie.

Ik ben van mening dat, juist als je aan het afvallen bent, het belangrijk is om gezellig mee te kunnen toasten, borrelen en eten met het gezelschap dat jij verkiest. De grote valkuil van afvallen is dat je jezelf van de één op de andere dag ineens alles wilt ontzeggen wat ‘ongezond’ is.

Iedereen kan afvallen. Die ene borrel, of dat ene etentje buitenshuis maakt je echt niet dik. Het is makkelijk om het daarop te geven, maar zo werkt het niet.

Gewoon Gezond Afvallen is het zoeken van een juiste balans in de voedingskeuzes die je maakt. Wellicht heb je wel eens gehoord van de 80%-20% regel. Maak gedurende een week voor 80% verantwoorde keuzes in wat je eet en drinkt, tegenover 20% wat meer ongezond. Of dat nu een gezellig borreluurtje is in het weekend, een verjaardag, een etentje, een lekkere vette hap (1tje dan), of een lekker dessert; zolang dit in die 20% van je voedingsindeling past, is er geen reden om in de paniek te schieten of te vrezen dat je never nooit blijvend kunt afvallen.

Pas zodra jij, door het maken van bewuste en gezonde(re) keuzes een nieuw ritme kunt creëren en hiermee dus een gezonder(re) leefstijl omarmt, zal het ‘moeten afvallen’ je niet constant in de nek hijgen. En dat resulteert nu juist in de beste en mooiste resultaten als het gaat om gewichtsverlies. Dan is er geen sprake van “volhouden”, maar dan DOE JE HET GEWOON.

De regie is in jouw handen. En mocht jij hierbij nu toch eens echt de figuurlijke “stok achter de deur” nodig hebben? Neem dan vooral contact met me op.

Hartelijke groet,

Gewichtsconsulente Jacinta

Deel dit bericht via