Buikvet; waarom is teveel ongezond?

Iedereen heeft buikvet. En een beetje buikvet, daar is niets mis mee. Het beschermt zelfs je organen. Maar wanneer wordt buikvet ongezond en waarom?

Je lichaam slaat overtollig vet vaak als eerste op twee plekken op; namelijk op je heupen en billen, of op je buik. Bij vrouwen zien we vaker, dat het vet zich op de heupen en billen ophoopt, en bij mannen zien we vaker dat het zich ophoopt op de buik. (visceraal vet).

Vet in en rond de buik is nadelig voor je gezondheid. Hoe meer vetophoping op de buik, hoe ongezonder. Het verstoort het functioneren van je organen. Het verhoogt de bloedsuikerspiegel, het risico op hart- en vaatziekten wordt groter, het risico op kanker wordt groter en het verstoort het stofwisselingsproces van je lichaam. Gevolg is dat je lichaam extra hard moet werken om te functioneren. En dat is weer merkbaar in de kwaliteit van je conditie en de algehele gezondheid die langzaam achteruit gaat.

De buikomvang is te groot:

  • Bij mannen: bij een buikomvang van 102 centimeter of meer
  • Bij vrouwen: bij een buikomvang van 88 centimeter of meer

Naast het feit dat vet in en rondom de buik nadelig is voor je gezondheid, vinden we teveel buikvet niet altijd mooi.

Er is maar één manier om buikvet aan te pakken: actie!

  • Meer beweging
  • Gezond en gevarieerd eten
  • Verandering van leefstijl

Vaak is het een juiste combinatie van voeding en beweging die een groot verschil kunnen maken tussen overtollig buikvet of gezond buikvet.

En nee, ik zeg niet dat het nu tijd is om een dieet te starten. Die resultaten zijn namelijk slechts van tijdelijke duur en ik ben daar geen voorstander van. Maar wanneer je kampt met overtollig buikvet of lichaamsvet, dan is het misschien tijd geworden niet langer afwachtend toe te zien, hoe dit ongemerkt iedere maand alleen maar meer wordt.

Verander je leefstijl. Verbeter je gezondheid. Zorg voor je lijf.  Je hebt er namelijk maar één en die is onvervangbaar!

Hartelijke groet,

Gewichtsconsulente Jacinta

Deel dit bericht via