De Airfryer, gezond of toch niet?

Eten, bereid in de Airfryer, is dat nu gezond of toch niet?

De Airfryer is eigenlijk een mini heteluchtoven, en heeft daarmee nagenoeg hetzelfde effect als de welbekende frituurpan. Voedsel uit de Airfryer komt even knapperig en gekleurd uit de Airfryer als uit de frituurpan. Voordeel is dat het voedsel dat bereid wordt in de Airfryer ca. 80% minder vetgehalte heeft dan wanneer het in de frituurpan bereid zou worden.

In mijn praktijk hoor ik nogal eens van cliënten dat ze voedsel in de Airfryer bereiden, in plaats van op het (gas)fornuis. Het is snel en makkelijk én gezonder dan in de frituurpan. Probleem opgelost.

De frituurpan de deur uit, de Airfryer erin.

Groenten, aardappelen, zowel gekookt als gebakken, patat, snacks, vlees en vis, gebak en koek, bijna alles kan in de Airfryer bereid worden. We leven in een snelle maatschappij, dus snel en makkelijk onze maaltijd bereiden is een typisch Nederlands ‘mankement’.

Maar neem nou bijvoorbeeld de patat, de kroket, de frikandel, de bittergarnituur en dergelijke. Allemaal snacks die sowieso niet gezond zijn. Óók niet wanneer je deze bereid in de Airfryer. En het meest zorgwekkend is nog wel, dat we veelal helemaal niet weten, dat bereiding van voedsel in de Airfryer helemaal niet gezond is. Door (te lange) verhitting van het voedsel, komen namelijk stoffen vrij, die onze gezondheid uiteindelijk negatief kunnen beïnvloeden.

Ik heb geen frituurpan en ik heb geen Airfryer. Af en toe (!) eet ook ik patat of een snack, maar dan haal ik die producten gewoon bij de snackbar. En zolang het heel af en toe een snack is, is er niets aan de hand.

Het verschil maakt de aantal keren dat je gebruik maakt van de frituurpan of de Airfryer. Gebruik je deze apparatuur regelmatig of zelfs dagelijks, dan is het tijd voor verandering. Ik kook mijn avondmaaltijd gewoon op het fornuis, gezonder en smakelijker dan de snel bereide maaltijd uit de Arfryer.

En zeg nou zelf, is de Airfryer nu echt een aanwinst in alle opzichten? Ik weet zeker dat dat niet zo is.

Hartelijke groet,

Gewichtsconsulente Jacinta

Deel dit bericht via