Een calorie is een calorie

Iedere dag heb je energie nodig om te kunnen blijven functioneren. Zodra je eet of drinkt, levert dat energie, zeg maar: kilocalorieën. En dat is de brandstof waarmee jij je dag doorkomt. Maar hoe zit het dan nu eigenlijk precies wanneer je wilt afvallen? Is het dan juist wél aan te raden om calorie-inname te beperken, of juist niet? En als een calorie een calorie is, dan maakt het toch helemaal niet uit WAT je eet?

Is het aan te raden je calorie-inname te beperken als je wilt afvallen?
Als je een maaltijd of een tussendoortje eet, dan krijg je calorieën binnen. Calorieën is altijd een wat verwarrend woord, maar het betekent niets anders dan energie (brandstof). Je lichaam heeft deze energie nodig om goed te kunnen functioneren. Niet alleen voor de fysieke en/of mentale inspanning die iedere dag van je gevraagd wordt, maar je lichaam heeft óók energie nodig om te kunnen blijven functioneren. Je hart moet immers blijven pompen, je longen moeten sterk genoeg zijn om hun werk te doen, je organen moeten hun werk kunnen doen en je hersenen moeten voldoende energie hebben om te leveren wat jij van ze vraagt. (de middagdip is er niet voor niets)

  • Hoe meer calorieën je eet op een dag, hoe meer energie je binnen krijgt. Zodra die hoeveelheid energie méér is dan je lichaam nodig heeft, kom je aan. Dan ontstaat er overgewicht. De energie wordt opgeslagen als vet.
  • Wanneer je op een dag meer energie binnen krijgt, dan je lichaam feitelijk nodig heeft, maar je zet er flink wat sportiviteit en activiteit tegenover, dan kost dat energie. Je lichaam moet hard werken voor die lichaamsinspanning. Het snoept eigenlijk calorieën. Je verbrand de energie.

Als je wilt afvallen, is het dus zeker aan te raden, om te letten op je calorie inname per dag. Voor iedereen is de inname van calorieën per dag anders. Dit heeft alles te maken met je lichaamssamenstelling, je geslacht, je lengte en je mate van dagelijkse inspanning en activiteit.

Heb je ’s avonds uiteindelijk minder calorieën binnen gekregen dan dat je die dag hebt verbruikt dan val je af. Maar is dat juist andersom, door inactiviteit of verkeerde voedingskeuzes; dan….kom je aan.

Als een calorie een calorie is, dan kun je toch alles eten?
In fruit zitten calorieën. In koek, gebak, chocolade, snoep en chips zitten ook calorieën. Maar wat is dan het verschil? Je zou nu kunnen denken, dat je die zoetigheid en hartigheid dan helemaal niet uit je voedingspatroon hoeft te schrappen. Als een calorie toch een calorie is…

Hooguit moet je de hoeveelheid wat minderen om niet teveel calorieën binnen te krijgen per dag. Was dat maar waar. Zo simpel is het helaas niet.

  • Een calorie is inderdaad een calorie. Dat is waar. De calorie in het fruit bevat evenveel energie als de calorie in de ongezonde snack.
  • Maar de voedingsstoffen in deze producten verschillen totaal van elkaar! En dat maakt het verschil. Dat bepaalt uiteindelijk of je wél gaat afvallen of tóch weer aankomt (ondanks het beperken van je calorieën). 

Schrappen van calorieën of het dagelijks tellen van calorieën is dus echt niet altijd een goede keuze. Integendeel zelfs. Soms kun je door meer te eten, beter en gezonder afvallen dan door minder te eten. De resultaten hiervan zie ik in de dagelijkse praktijk.

Afvallen is veel meer dan calorieën tellen. Zonder kennis over afvallen is het een weg, zonder einde, maar met ontzettend veel ge-JOJO. (aankomen/afvallen/aankomen/afvallen).

Afvallen is bewust kiezen wat je eet, mét het lef om ook eens ‘ongezond’ te kiezen. Weet wat je doet. Weet wat je eet.

Hartelijke groet,         

Gewichtsconsulente Jacinta             

Deel dit bericht via