Eet eens vaker een avocado!

Ben jij al bekend met de avocado? Die vrucht is een goede keuze om op te nemen in je eetpatroon als je een gezond(er) voedingspatroon wilt ontwikkelen. Waarom? Lees het hier.

De avocado is de laatste jaren eigenlijk pas bezig wat bekender te worden. Althans, in dit deel van Europa. Maar waarom is deze vrucht nu een aanrader? 1 ding is zeker, over smaak valt niet te twisten, maar als je weet welke voordelen het eten van een avocado heeft, dan wil je deze vrucht misschien toch eens voorzichtig proberen. Maar dan wel op de juiste manier.

Gek genoeg denkt vrijwel iedereen, dat de avocado niet past in een gezond voedingspatroon. De avocado zit nl. bomvol vetten. En van vet wordt je alleen maar dik, toch? Dit is uiteraard deels waar. Maar de vetten in de avocado zijn juist grotendeels gezonde vetten, nl. de onverzadigde vetten. Wij hebben deze vetten, ook als wij willen afvallen, echt nodig om goed te kunnen blijven functioneren.

Onverzadigde vetten zijn goed om op te nemen in ons voedingspatroon. Deze verlagen nl. het LDL-Cholesterol. Heb je een te hoog LDL-Cholesterol, dan is dit niet goed voor je bloedvaten. Uiteindelijk kán dit leiden tot hart- en vaatziekten. Eet je nu regelmatig producten (waaronder de avocado) die goede vetten bevatten, dan helpt dat alleen maar mee in het ontwikkelen van een gezonde leefstijl.

Naast de vetten, bevat de avocado ook nog eens een flinke hoeveelheid vitaminen en mineralen, waaronder eiwitten. En eiwitten, die heb je weer nodig na voor spierbehoud en/of spierherstel. Dus flink gesport? Denk aan de avocado.

1 avocado levert ongeveer 360 kilo calorieën, waarvan zo’n 35 gram vet. Dat is veel. Ter vergelijk: een punt appeltaart mét slagroom levert zo’n 322 kilo calorieën, dat is nog minder!

En toch raad ik aan de avocado ten minste 1x per week eens te eten. De avocado verzadigd enorm, door onder andere de hoeveelheid vetten. Dit zorgt ervoor dat je lang een verzadigd gevoel blijft houden, waardoor de neiging om te snacken en te snoepen veel minder wordt! Ideaal dus als je bezig bent om af te vallen!

Wanneer is de avocado rijp, dus eetbaar?
De avocado is een vrucht, waarvan je nooit echt zeker weet of die nu rijp is of niet. Dit probleem kun je simpel testen: uiteraard kun je licht in het vruchtvlees knijpen om te voelen of de vrucht rijp is. (drukt hij in, dan is hij rijp). Maar nog beter is het om de steelaanzet te bekijken. Verwijder het knopje bij de steelaanzet, en de kleur die dan tevoorschijn komt, geeft aan of de vrucht rijp is of niet.

√ Is de aanzet bruin? Dan is de vrucht eigenlijk al overrijp.
√ Is de aanzet groen zoals de avocado zelf? Dan is de vrucht rijp en ook het lekkerste om te eten

Tips om avocado smaakvol te eten
De avocado is puur natuur en direct uit de schil en zonder enig ander product ernaast eigenlijk vrij smaakloos. Dit kan anders. De avocado kan trouwens het beste rauw gegeten worden.

  1. Meng door een salade
    Verwijder de avocado van de schil, verwijder de pit en snijdt in kleine plakjes of stukjes. Besprenkel met zwarte peper en olijfolie en meng door een salade
  2. Beleg je boterham of cräcker met avocado
    Prak de avocado en beleg hiermee je boterham. Een gekookt eitje, mét weer een snuf peper erbij doet de rest. Geen fan van ei? Probeer dan eens de combi geprakte avocado en tomaat!
  3. Meng avocado door je pasta!
    Voeg dit dan als laatste toe. Evt. kun je crème fraiche toevoegen aan de avocado zodat een lekkere saus ontstaat.
  4. Maak er een lekkere hummus van!

Uiteraard is het niet aan te bevelen om nu ineens iedere dag een avocado te eten, maar met de nodige afwisseling in je voedingspatroon, kan zo nu en dan een avocado echt geen kwaad. Integendeel zelfs.

Hartelijke groet,

Gewichtsconsulente Jacinta

Deel dit bericht via