Feestdagen stress

De maand december is bijna aangebroken. En juist in deze maand lijkt het alsof er alleen maar lekkers aan ons voorbij trekt. Het is de maand van sinterklaas, de maand van kerst, de maand van oud op nieuw. Feest en gezelligheid. Samenzijn met gezin en/of familie, vrienden en collega’s. En dat moeten we vooral blijven koesteren.

De gezelligheid is één ding, dat is het probleem niet. Al het eten, de drankjes en al het lekkers die bij de gezelligheid van de maand december horen, dat is ding twee. En dát maakt het gewoon wat lastiger. Voor iedereen. Althans, wij zijn snel geneigd dat te denken. Maar is dat daadwerkelijk zo?

Hoe ga je in de feestmaand december nu verantwoord om met het eten, drinken en alle zoetigheid en hartigheid? Lukt dat wel wanneer je op je gewicht let?

Mijn tip: geniet van deze maand. Ook als je aan het afvallen bent. Maar maak ook in deze maand bewuste gezonde keuzes! Eet niet alles wat voorbij komt. Dat doe je op een doordeweekse dag toch ook niet?

Kies jij er wel voor om een lekkere roomboter banketstaaf te nuttigen bij de koffie? Doen, lekker van genieten! Een klein stukje dan bij voorkeur. En ik raad je dan wel aan om de rest van de dag minimaal tot geen zoetigheid of hartigheid meer te snacken. Kies gewoon weer voor gezond.

Kies jij er wel voor om lekker met de kinderen mee te graaien in die uitdagende schaal met pepernoten? Doen, lekker van genieten! Een handje dan bij voorkeur, en geen hele schaal. Kies voor balans en weet wat je moet doen of laten!

Teveel van het goede zorgt voor overgewicht.

In de maand december is het wat lastig je gezonde eetpatroon vast te houden, maar:
Prioriteit 1: sla nooit maaltijden over!
Prioriteit 2: maak bewuste keuzes, weet wat je eet!
Prioriteit 3: kies ook bij voorkeur voor gezond

Bedenk dat hoe vaker je hand verdwijnt in de schaal met pepernoten, of hoe vaker per dag je wat lekkers neemt bij de koffie of thee, of op een ander moment van de dag, hoe nadeliger dit werkt op je lichaamsgewicht. Wil je het in balans houden? Wil jij jezelf niet schuldig gaan voelen? Zet er dan wat tegenover!

Dus leef jij je een avond uit met zoetigheid? Zorg er dan voor, dat je de dag erna de balans terugpakt en kies gewoon weer ten minste 80% voor gezond. Ga naar de sportschool voor een fanatiek uurtje sporten, of trek die hardloop- of wandelschoenen aan voor een rondje (hard)lopen. Excuses zijn niet meer acceptabel. Het was namelijk een bewuste keuze toen je die roomboter banketstaaf of die pepernoten at.

80 procent gezond / 20 % ongezond. Houd je dit aan, dan kan het niet anders, of je komt deze feestmaand redelijk ongeschonden door. Het is natuurlijk gewoon bijzonder prettig om begin januari je weegschaal als vriend te kunnen omarmen en niet een tegenvallend cijfer te moeten constateren. Dat wil je echt niet. Daar krijg je spijt van.

Hartelijke groet,

Gewichtsconsulente Jacinta

Deel dit bericht via