Het slechtste dat je ooit kunt doen als je wilt afvallen

Overgewicht is een probleem. Overgewicht maakt dat je niet (altijd) prettig in je vel zit, overgewicht maakt onzeker en overgewicht beperkt in veel opzichten. Een logisch gevolg van deze problemen is, dat je die niet meer wilt. Je wilt er afscheid van nemen. Je besluit op een dag af te gaan vallen.

Het besluit is dan wel genomen, maar hoe dan verder. Want afvallen is niet hetzelfde als gezond afvallen. Wat moet je nu juist NIET doen als je wilt afvallen?

Maaltijden overslaan
Overslaan van maaltijden helpt je zeker niet om af te vallen. Integendeel, want je zet een rem op je stofwisseling. En die stofwisseling moet juist goed aan geslingerd worden als je wilt afvallen.

Teveel eten
Ons bordje wordt meestal vol gestapeld met voeding. Aardappels, pasta, vlees, het is allemaal te vinden op ons bord. Maar waar zijn de groenten? Teveel inname van producten die je niet helpen bij het afvallen, kan het afvallen in de weg staan.

Onregelmatig eten
Geen tijd. Dat is het meest gehoorde excuus. Inderdaad, eten kost je wat tijd. Maar hoe kun jij zonder een regelmatige inname van eten (dus energie) goed functioneren én afvallen? Dat gaat dus niet. Eten, en dan vooral regelmatig eten is je redding. Vooral als je wilt afvallen.

Niet meer eten
De grootste valkuil als je wilt afvallen is ineens volledig alle oude gewoontes op de schop gooien. Jezelf alles ontzeggen, alleen nog maar op een slablaadje en een wortel kauwen en in no time gigantisch veel afvallen. Funest voor je gezondheid. Je doet jezelf hierin echt tekort en je lichaam gaat in de overlevingsstand. Een korte termijn resultaat is gegarandeerd, maar de lange termijn? Waar blijft die dan?

Onbekend zijn met wat je kunt eten
Zonder een goed fundament en zonder een goede basis kennis over voeding is afvallen gedoemd om te mislukken. Als je wel wilt afvallen, maar voor jezelf niet duidelijk hebt hoe je dat moet aanpakken en welke voeding je nu juist wel moet nemen en wat je beter niet meer (te vaak) kunt eten, dan wordt afvallen een vicieuze cirkel. Je blijft in een kringetje ronddraaien. En uiteindelijk baal jij zo van jezelf, dat je het bijltje er weer bij neergooit. Maar door hiervoor te kiezen, val jij uiteraard niet verder af.

Wat moet je nu juist WEL doen als je wilt afvallen?

  1. Een dieet vermijden
  2. Richt je op wat je WEL mag eten
  3. Eet alleen dat wat jij lekker vind
  4. Jij wilt afvallen, kies voor jezelf (wie zegt je dat je dat gebakje niet mag weigeren?)
  5. Geduld en inzet wordt altijd beloont!

Misschien lukt het afvallen de ene dag wat beter dan de andere. Maar als je weet HOE je het beste kunt afvallen, heb je de wedstrijd eigenlijk gewoon gewonnen.

Hartelijke groet,

Gewichtsconsulente Jacinta

Deel dit bericht via