Hoe je makkelijk in beweging blijft

Er komt een dag, dat je denkt: wat is er gebeurd met die broek of dat T-shirtje! Het past me niet meer! Op zich niets mis mee natuurlijk, maar misschien is dat wel even hét moment om bewust na te denken over je dag invulling. Blijf je voornamelijk stilzitten, of kom je toch in beweging?

En daar is de olifant. Wij Nederlanders zijn helemaal niet zo gek op beweging. Na een drukke werkdag ploffen wij het liefst op de bank en kijken wij massaal naar de TV. Sporten nadat je druk bent geweest? Ik hoor het iemand nog zo zeggen: “doe niet zo gek, ik ben al moe genoeg, ik ga echt niet sporten”.

Beweging is beweging
Allereerst dit: wij zijn geen van allen gemaakt om hele dagen stil te zitten. Ons lichaam wordt daar niet blij van. Het maakt moe, je krijgt er hoofdpijn van, je concentratie wordt minder, je conditie gaat ervan achteruit én als je niet oppast, loop je de helft van de week met onwijs veel nekpijn rond. Dit zijn enkele lichamelijke klachten, die kunnen ontstaan door teveel stil zitten. En dan heb ik nog niet eens het risico benoemd op hart- en vaatziekten, diabetes en zelfs depressies.

Kom dus van die stoel af! Dit betekent niet direct, dat je dan met onwijs zware apparatuur moet gaan zeulen in de sportschool. Nee, gewoon in beweging komen is altijd al beter dan niet in beweging zijn. En gewoon in beweging zijn begint al met een blokje om, de trap op- en af lopen, even naar de supermarkt fietsen, in plaats van in de auto stappen, de trap nemen, in plaats van de lift. Dat dus. Laat je vooral niet afschrikken door de drempel voor jezelf te hoog te leggen. Beweging is beweging. En iedere beweging telt.

Wat is voldoende beweging?
Intensief sporten kan, maar is niet persé noodzakelijk. Neem het liefst een gemiddelde van 30 minuten actieve beweging per dag. Bedenk dit: wanneer je werkzaam bent, in een fysiek actieve functie, dan ben je overdag natuurlijk al veel meer in beweging, dan iemand die de hele dag op kantoor zit. Dat is zeker van invloed.

Maar hoe blijf je nu makkelijk in beweging?
De allerbeste TIP die ik je kan geven om makkelijk in beweging te blijven, is om een activiteit op te zoeken die je leuk vind om te doen. Houd je van wandelen? Doe dat dan vooral (even naar de supermarkt heen en terug is ook een wandeling). Je zult merken, dat wanneer je een bewegingsvorm opzoekt, die bij jou past, het ook steeds makkelijker wordt, om die actie steeds te herhalen. En dat maakt dus dat je makkelijk in beweging blijft!

En dan nog even dit: overdrijven is totale onzin. Het is niet nodig om direct 2 uur achtereen te gaan wandelen (tenzij je dat gewoon leuk vind). Het is ook niet nodig om als een idioot 4x per week in de sportschool jezelf een slag in de rondte te zweten (tenzij je dat gewoon leuk vind).

Pas ervoor op, dat je de lat te hoog legt. Dit is de allergrootste valkuil die kan ontstaan. Gevolg is dan nl. dat je helemaal niet meer in beweging komt!

Hartelijke groet,

Gewichtsconsulente Jacinta

Deel dit bericht via