Loop door de supermarkt, en de ene verpakking schreeuwt je net wat meer toe dan het andere. Ze beloven je van alles! Als er geen 0% vet op een verpakking staat, dan ligt de focus wel op minder suiker. Of meer vezels. En als er geen Light op de verpakking staat, dan staat er wel weer een kreet over minder calorieën.
Het lezen van etiketten is een ingewikkelde bezigheid, tenminste, als je geen idee hebt hoe je een etiket moet lezen. Dit artikel is mogelijk interessant voor je, als je het lezen van etiketten altijd al een lastige materie hebt gevonden. Wellicht gaat dan nu het lampje voor je branden. Het lezen van een etiket op de verpakking is nl. meer dan alleen maar checken hoeveel calorieën in een product zitten.
Maar eerst even dit: wat zijn exact calorieën?
Een calorie is een maat voor de hoeveelheid energie in eten en in drinken. Als je gezonder wilt gaan leven, is het verstandig te letten op het aantal calorieën in een product. Maar het is tegelijkertijd onverstandig om zo min mogelijk calorieën te willen eten en drinken.
In mijn praktijk hoor ik vaak het volgende: “Ik heb maar productsoort X muesli gekocht, want dat is gezonder. Daar zitten minder calorieën in, dan in productsoort Y”. Zo werkt het dus niet! Een product kan meer calorieën bevatten en tóch gezonder zijn dan je denkt!
Wat je moet weten is dit: ons lichaam heeft per dag minimaal 1200 calorieën nodig (dus energie) om goed te kunnen functioneren. Je wilt ongetwijfeld dat je hart blijft pompen, dat je longen goed werken, dat je kunt ademen en dat (o.a.) je spijsvertering op gang blijft. Naast deze basisfuncties, wil je overdag vast ook wat actiefs doen: je werkt, je fietst, je reist van A naar B, je hebt een examen, je sport, etc. Voor al deze activiteiten heeft je lichaam ook echt energie nodig. Het is dus totaal onverstandig, om hier een enorme beperking op te zetten. Kijk liever even verder dan dat. Gezond eten is belangrijk, juist als je wilt afvallen!
Een man heeft dagelijks zo’n 2.500 kcal per dag nodig en voor een vrouw is dat 2.000 kcal. Dit kan uiteraard per persoon wat wisselen, omdat dit afhankelijk is van geslacht/leeftijd/lengte en huidige lichaamssamenstelling.
Het etiket lezen
Nu je weet, dat het onverstandig is, om uitsluitend en alleen maar in calorieën te denken, wil je natuurlijk duidelijkheid over wat je dan wél helpt om gezonde voedingskeuzes te maken.
- Lees altijd de ingrediëntenlijst op de verpakking. TIP: Hoe minder ingrediënten, hoe gezonder. En wist je al dat het eerst vermelde product in de ingrediëntenlijst, het product is met de meeste hoeveelheid in dat product? Staat dus als eerste het ingrediënt suiker op de verpakking, dan moeten alle alarmbellen gaan rinkelen.
- Lees altijd de voedingswaardetabel! Die vind je doorgaans op de zijkant of achterkant van de verpakking. Vetten, koolhydraten, eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Ons lichaam heeft ze allemaal nodig! Het zijn voedingsstoffen, waar we niet zonder kunnen. Maar ook nu zijn er nog uitdagingen genoeg. Neem je bv. een product met teveel suiker (=koolhydraat), dan heeft dat effect. Neem je een product met een hoog (verzadigd) vetgehalte, dan heeft dat ook effect. Over het algemeen geldt: hoe minder (verzadigd) vet, hoe minder suiker en hoe minder zout, hoe gezonder een product.
- Let op de portiehoeveelheid in de voedingswaardetabel!
- Wees alert op misleiding! De vermelding 0% vet (als voorbeeld) op een verpakking maakt het product niet direct gezond. Wat is bijvoorbeeld dan het suikeraandeel in dat product?
- Saai maar waar: hoe éénvoudiger de verpakking, doorgaans des te gezonder!
Het blijkt dus, dat het maken van een gezonde keuze, makkelijker kán zijn, dan het lijkt. Leg je een zak chips in je winkelkarretje, dan kun je de ingrediëntenlijst en de voedingswaardetabel wel checken, maar gezond is én wordt het product niet. Jij weet ook wel, dat dit in de basis een ongezond product is, die je niet helpt als je wilt afvallen.
Kwestie van nuchter na (blijven) denken.
Hartelijke groet,
Gewichtsconsulente Jacinta