Hoe maak je bewuste keuzes in tijden van overvloed?

 Met de decembermaand voor de deur, liggen de momenten waarop je ongemerkt te veel eet en te veel drinkt weer op de loer. Een rampscenario? Dat hoeft het niet te zijn.

Als dat ‘uit de band springen’ een keer gebeurt is dat natuurlijk helemaal geen drama. Eén avondje wat extra’s eten en drinken maakt je immers niet dik. Het gaat om herhaaldelijke gewoontes, waarbij je meer eet en drinkt dan je verbruikt.

Volle agenda’s

Tegenwoordig vieren we steeds vaker en uitgebreider feestjes. Of dat nu gaat om Sinterklaas, Kerst of Oud en Nieuw. Hoe vaak staat er de komende periode een feestje of activiteit in jouw agenda? Gezellig allemaal, maar als je je op al deze gelegenheden onder het genot van een drankje een beetje laat gaan zal het je niet verbazen dat je ongemerkt wat extra kilo’s aankomt. Dat kan anders!

Stap 1: Inventariseer je risicomomenten…

Welke feestjes, etentjes, kerstborrels of andere activiteiten staan er de komende maand in jouw agenda? Hier ligt het risico van overeten en te veel drinken op de loer. Maak een lijst voor jezelf, zodat je overzicht hebt van je risicomomenten.

Stap 2: … bepaal je mogelijkheden…

Als je van te voren nadenkt over je opties in deze situaties is het risico dat je je laat meesleuren in het moment minder groot. Met andere woorden: neem zelf de regie! Ben je uitgenodigd om ergens sinterklaas te vieren? Geniet ervan. Maar eet niet alle pepernoten en snacks die op tafel staan. Maak keuzes.

Ga je uit eten of is er sprake van een buffet? Kies dan een voorgerecht en hoofdgerecht maar geen nagerecht. Of sla het voorgerecht over en neem een hoofdgerecht en een toetje.

Ben je voor een etentje uitgenodigd bij mensen thuis? Als je zelf opschept, bepaal je zelf de portiegrootte. Staat er een buffet klaar? Helemaal fijn, want dan kun je zelf kiezen wat je eet. Ook qua drank zijn er vele mogelijkheden om de boel een beetje binnen de perken te houden. Wissel wijn af met water of spreek met jezelf af dat je één hooguit twee drankjes kiest en doe hier de hele avond mee.

Stap 3: … pak je normale ritme weer op.

Is het etentje achter de rug? Heb je de borrel gehad? Pak zo gauw mogelijk je normale ritme weer op. Of las een balans dag in, waarbij je een dagje extra gezond eet.

Het draait vaak maar om 1 issue: laat jij je leiden door de situatie, of pak je zelf de regie? De keuze is aan jou.

Hartelijke groet,

Gewichtsconsulente Jacinta

Deel dit bericht via