Is gebakken aardappel net zo gezond als gekookt?

Ook als je bezig bent om af te vallen, gezonder wilt leven, en dus op je voeding let, heb jij vast zo nu en dan ontzettende trek in iets anders. De gebakken aardappel bijvoorbeeld. Want hoe lekker is het niet, om een gebakken aardappel te eten bij verse sla en een biefstukje? Dat is op uur en tijd nét zo lekker, of misschien nog wel lekkerder dan de gekookte aardappel.

Aardappels bevatten vezels, vitaminen en minderalen. Belangrijke voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Ze geven energie.

Koken
Het is natuurlijk het makkelijkst en het meest vanzelfsprekend om de aardappel te koken. Even schillen, snijden, koken en je kunt aan tafel. Hoe langer je de aardappel trouwens kookt, en hoe meer water je hiervoor gebruikt, hoe meer voedingsstoffen verloren gaan.

Gebakken
De aardappel kan natuurlijk ook prima gebakken gegeten worden! En mocht jij jezelf wel eens af hebben gevraagd, of de voedingsstoffen veranderen, doordat je de gekookte aardappel zelf gaat bakken; dan is het antwoord daarop: nee. De voedingsstoffen blijven onveranderd. Maar…….

Wanneer je de gekookte aardappel, vervolgens nog eens in vloeibare margarine gaat bakken, of zelfs gaat frituren, dan neemt het aandeel vet al snel behoorlijk toe! En daarmee wordt deze gebakken aardappel inderdaad ongezonder.

Gemiddeld genomen bevat 1 middelgrote aardappel van 70 gram 60 calorieën.
Een opscheplepel gebakken aardappeltjes (ook 70 gram) bevat al gauw zo’n 85 calorieën.

De conclusie is dan toch, dat een bordje gebakken aardappelen in verhouding ongezonder is dan een bord gekookte aardappelen. En ga je de aardappel niet bakken, maar frituren, dan spreekt het voor zich, dat het aandeel vet, dat opgenomen wordt door de aardappel wederom fors toeneemt. Nog meer ongezonde calorieën dus.  

Zoals gezegd, kan ik me voorstellen, dat je tóch wel eens een gebakken aardappel op je bord wilt. Dat kan uiteraard ook best een keertje. Je word er echt niet direct dik van.

Een goed alternatief!
Een goede gulden middenweg, is wellicht om ervoor te kiezen de aardappel te koken, vervolgens in schijfjes of blokjes te snijden en zelf in olijfolie en met flink wat gedroogde kruiden (lekker met peper, rozemarijn en paprika) af te bakken in de oven! Het is gezonder en vele malen lekkerder en vooral voedzamer dan bijvoorbeeld de al voorgebakken versie uit de supermarkt.

Doe er je voordeel mee.

Hartelijke groet,         

Gewichtsconsulente Jacinta             

Deel dit bericht via