Koolhydraten

Koolhydraten. In het dagelijkse leven horen we hier veel over. En de meningen zijn verdeeld. De één wil liever geen koolhydraten eten (want te veel, daar word je te zwaar van). De ander wil wel koolhydraten, maar nee ook weer niet te veel, dus kiest liever voor koolhydraatarm. En dan is er ook nog een groep die gewoon koolhydraten eet. Eten moeten we toch, niet?

Maar voordat we de discussie aangaan, of koolhydraten nu wel bijdragen aan een goede gezondheid of juist niet, wil ik graag eerst duidelijkheid creëren over koolhydraten op zich.

Mocht je het nog niet weten, koolhydraten zitten in bijna alle voedingsmiddelen die wij consumeren. De mens heeft koolhydraten nodig! Koolhydraten zijn suikers, zetmeel en vezels. Koolhydraten geven energie, we kunnen er niet zonder.

Er is een verschil in koolhydraten. En daar kun je dus wél onderscheid in maken nl.:
1. onbewerkte koolhydraten
2. bewerkte koolhydraten

Het is aan te raden veelal de onbewerkte koolhydraten te eten. En deze koolhydraten krijgen we met onze voeding binnen, als we kiezen voor voedingsmiddelen zoals o.a.:
Volkoren brood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, groenten, fruit, ongezouten noten en peulvruchten. Hierin zitten belangrijke voedingsstoffen, nl. belangrijke vezels, vitaminen en mineralen. Kies dus vooral voor volkoren producten met veel vezels!

Naast de onbewerkte koolhydraten, zijn er ook voedingsmiddelen die met name bestaan uit bewerkte koolhydraten. Deze kunnen we beter vermijden. Reden hiervan is dat de producten waarin deze bewerkte koolhydraten verwerkt zijn over het algemeen weinig tot geen voedingsstoffen bevatten. Ons lichaam heeft deze feitelijk niet nodig.
Bewerkte koolhydraten vinden we met name in voedingsmiddelen zoals: wit brood, witte rijst, koek en snoep, chips, snacks, zoutjes en frites.

Koolhydraten is een voedingsstof die ons lichaam nodig heeft. Consumeer je te weinig koolhydraten, dan gaat dit uiteindelijk ten koste van je gezondheid. Een juiste balans in onze voeding, dus hiermee onze gezondheid, ontstaat pas als wij een goede verdeling van voedingsstoffen hebben. Naast de koolhydraten, dragen de voedingsstoffen eiwitten en vetten ook hieraan bij. Uiteindelijk zorgt deze verdeling voor het creëren en het behoud van een gezond gewicht.

Wellicht ga je na het lezen van deze feitjes over koolhydraten iets anders om met de inname van koolhydraten!

Hartelijke groet,

Gewichtsconsulente Jacinta

Deel dit bericht via