Maakt brood dik?

Elke calorie telt. Of dit nu een calorie is uit koolhydraten, eiwitten of vetten, feitelijk maakt dat niet uit. Het is en blijft een calorie.

Brood is geen dikmaker. Dat is een feit. Eigenlijk is het dus totaal overbodig om brood uit je voedingspatroon te schrappen, omdat je denkt dat je dik wordt van brood. Maar hoe zit dit dan precies?

Zoals je misschien wel weet, bestaat een brood voornamelijk uit koolhydraten, maar óók uit eiwitten, B-vitaminen en mineralen zoals ijzer en jodium. Dit zijn belangrijke onmisbare voedingsstoffen voor ons lichaam. Het geeft nl. energie. En die hebben we ook echt nodig, om goed te kunnen blijven functioneren. Het zou dus onverstandig zijn, geen enkele boterham meer te eten omdat je wellicht wat kilo’s kwijt wil.

Nu is het wel zo, dat er verschillende soorten broden bestaan. En daar zit wel enigszins het verschil. De witte boterham bevat zo’n 74 kilo calorieën (kcal), dat is minder dan het aantal kcal in een bruine boterham, die bevat zo’n 83 kcal. En een volkoren boterham bevat zo’n 82 kcal.

Maar alhoewel de witte boterham de minste calorieën bevat, is deze toch het meest ongezond. Ik probeer je uit te leggen, hoe dit dan exact zit. Dat maakt het wel nodig even kort in een aantal cijfertjes te duiken.

Witte boterham
Koolhydraten: 14,3 gram, waarvan suikers 0,8 gram, vet 0,5 gram, voedingsvezel 0,8 gram en eiwitten 2,7 gram

Bruine boterham
Koolhydraten: 15 gram, waarvan suikers 0,7 gram, vet 0,6 gram, voedingsvezel 1,8 gram en eiwitten 3,4 gram

Volkoren boterham
Koolhydraten: 13,6 gram, waarvan suikers 0,7 gram, vet 0,8 gram, voedingsvezel 2,3 gram en eiwitten 3,9 gram

Nu kan ik me zo voorstellen, dat je zegt: leuk hoor, al die verschillende grammen en cijfertjes, maar het zegt me niets.

Eigenlijk is het simpel: hoe gezonder in dit geval de boterham, hoe beter om te eten. De volkoren boterham is het meest voedzaam. Deze boterham bestaat nl. uit koolhydraten, maar ook uit de hele graankorrel. En die graankorrel is rijk aan belangrijke voedingstoffen zoals B-vitamines en mineralen zoals ijzer. Maar ook het aandeel vezels is meer dan bij de andere soorten. En vezels zijn gezond. Die zorgen nl. weer voor een goede darmwerking. Een gezonde keuze dus.

Het schrappen van brood uit je voedingspatroon is dus gewoon een onverstandige keuze. Het maakt niet dik, tenzij je zoveel boterhammen eet, dat je lichaam een overschot krijgt. Dat is dan weer de andere kant.

Hartelijke groet,

Gewichtsconsulente Jacinta

Deel dit bericht via