Muesli keuzestress

Er is niets vervelender, dan wanneer je in de supermarkt staat en je zo ongeveer in de stress schiet van de vele soorten van één product die je kunt aanschaffen. Neem nou bijvoorbeeld de muesli. Het kopen van muesli is gewoon vaak een hele uitdaging! Want waar moet je nu precies op letten als je muesli koopt. En hoe weet je vervolgens dat je een gezonde keuze maakt? Juist. Dat dacht ik al. Verwarring ten top. Muesli keuzestress.

Als je in de supermarkt staat, dan wordt je sowieso al direct afgeleid door alle verschillende producten die er te koop zijn. En als je dan voor het muesli vak staat en snel even denkt een soort mee te nemen, dan moet je nogal stevig in je schoenen staan als je tóch niet even in de verleiding komt een ander muesli soort te proberen omdat die verpakking er nu éénmaal zo ontzettend aantrekkelijk en mooi uit ziet. Hoe voorkom je dit dilemma?

Natuurlijk is het belangrijk een muesli soort te kopen, die jij vooral lekker vindt. Het is tenslotte niets om ’s morgens op een lege maag direct een voedingsmiddel te eten die totaal niet smaakt. Ontbijtgranen, zoals havermout, brinta en vele soorten muesli zijn in principe altijd een goede keuze! Alle ontbijtgranen bevatten veel vezels, vitaminen en mineralen. Juist daarom is een flinke lepel muesli in je zuivel of melk ’s morgens als ontbijt helemaal zo’n slecht idee nog niet. Het verzadigd ontzettend goed, en je zet je darmen aan het werk. Een goede start van de dag! Tenminste, als je de juiste variant kiest.

Waar moet jij nu precies op letten bij het kopen van muesli?
Er is natuurlijk een deel muesli soorten, die niet persé direct de meest gezonde keuze is. Denk hierbij aan de krokante muesli soorten. Of de muesli soorten waaraan stukjes chocolade zijn toegevoegd. Deze soorten bevatten over het algemeen teveel toegevoegde suikers. En dat wil je dus juist niet als je jezelf als doel hebt gesteld jezelf een gezondere leefstijl aan te wennen.  En juist dit zorgt dus voor verwarring. Je dénkt wel ’s morgens een gezonde start te maken, maar ondertussen voed jij jezelf met een bom aan suikers, dus calorieën.

Hierbij een tip om dát te voorkomen: draai het product eens om en lees het etiket. Het etiket vertelt je namelijk of je een gezonde keuze maakt. En vergelijk het etiket op de achterzijde dan direct eens met de andere soorten in het schap: lees de voedingswaarde op de verpakking, trek dan je conclusie en maak vervolgens je keuze.

Handig om te weten is dat gezonde ontbijtgranen (waaronder de muesli) over het algemeen veel eiwitten en vezels bevatten. En daarnaast is het belangrijk erop te letten dat het muesli product géén toegevoegd zout bevat en vooral niet teveel suiker bevat (niet meer dan 16 gram suiker per 100 gram). Pas dán valt het product binnen de Schijf van Vijf. En is het dus een gezonde keuze.

Maar hoe zit het dan met de vetten in de muesli? Dat is dan ook altijd weer zo’n dilemma. Want je zult merken, zodra er weinig suikergehalte in het muesli product is opgenomen, is het vetgehalte weer aan de hoge kant. Een punt van aandacht.
Mijn tip: zorg er in ieder geval voor dat het vetgehalte niet te hoog is en onthoudt: onverzadigde vetten zijn oké, verzadigde vetten zijn minder oké, maar hoeven niet persé helemaal vermeden te worden. Ons lichaam heeft naast eiwitten, en koolhydraten óók vetten nodig om voldoende energie te kunnen leveren.

Om het jezelf dus zo simpel mogelijk te maken, is het altijd handig om niet direct en alleen af te gaan op de voorzijde van de verpakking. Lees vooral het etiket, trek je conclusie uit de voedingswaarde en maak dan je keuze!

Trouwens, ontbijtgranen kun je ook prima zelf maken! Het voordeel daarvan is dat je precies weet wat erin zit. En je kunt variëren met de inhoud, zoveel je wilt.

Hartelijke groet,

Gewichtsconsulente Jacinta

Deel dit bericht via