Seizoensgebonden eten heeft voordelen

Het kan nogal een dilemma zijn. Kiezen welke maaltijd je nu weer op tafel gaat zetten. En heb je dan eindelijk een beetje je ritme en structuur hierin gevonden, blijkt het betreffende product niet meer te vinden in de supermarkt. De producten wisselen namelijk per seizoen. Dit kan nogal eens voor een beetje stress zorgen. Zo had ik afgelopen week enorm veel zin aan spruitjes. Maar die zijn nu in geen velden of wegen te bekennen.

De kunst is nu dus eigenlijk jezelf ieder seizoen mee te laten voeren in de keuzes die de supermarkt jou als het ware voorschotelt. Breng je in de winter een bezoek aan de supermarkt, dan ervaar je dat er volop keuze is in de diverse stamppotten, maaltijdsoepen en bonenschotels. De wat stevigere maaltijden dus.

In de herfst veranderd die keuze weer, dan hebben wij over het algemeen meer trek in een lekkere stoofschotel, de zoete aardappel, rijst of pasta. En de maaltijd met pompoen, of de pompoensoep is in de herfst eigenlijk ook niet meer te negeren.

Het voorjaar en de zomer biedt natuurlijk vooral een ruime keuze in producten die de basis zijn voor een heerlijke salade of voor een lichte maaltijd. Fruit is er ook volop en de smaak hiervan is dan op zijn best. En dat proef je zeker!

Een seizoensgebonden, dus gezond en gevarieerd, eetpatroon is zo gek nog niet. Tenminste: als je weet, welk product, dus welke groente in welk seizoen in de supermarkt op bij de groenteboer ligt. En dat probleem is éénvoudig op te lossen. Een bezoekje aan de supermarkt of de groenteboer maakt je al veel duidelijk.

Het kopen van seizoensproducten biedt je zoveel voordelen, dat je je keuze van de maaltijden daardoor eigenlijk zou moeten laten bepalen. Probeer het gewoon eens uit.

√ Je eet veel smaakvoller
√ Je eet veel gevarieerder en gezonder
√ Je eet goedkoper!
√ Je ervaart veel meer wat een seizoen te bieden heeft
√ Een seizoensproduct is het allerlekkerst, wanneer je deze in het juiste seizoen eet
√ Restje over? Maak er een lekkere soep van. Een soep kan altijd, op ieder moment van de dag
√ Het eten en bereiden hiervan haalt je uit je comfort zone; het daagt je uit anders, gevarieerder en gezonder te koken

Genieten is belangrijk, óók als je aan je gewicht werkt. Gun jezelf dus vooral de kwaliteit die ieder seizoen je te bieden heeft. En durf te koken. Durf vooral te proeven. Durf te doen.

Het zou jammer zijn, jezelf dat te ontzeggen.

Hartelijke groet,

Gewichtsconsulente Jacinta

Deel dit bericht via