Suiker is suiker!

Help! Daar zit teveel suiker in! Herken je dit? Die blinde paniek als jij producten voorgeschoteld krijgt, die bomvol suiker zitten, terwijl jij al een tijdje op je gewicht let en liefst af wilt vallen? De vraag is nu: is SUIKER nu echt zo erg dan we denken? Of kun je af en toe best eens even een flinke hap SUIKER(rijke producten) nemen! Ik zocht het voor je uit.

Suiker in fruit is hetzelfde dan suiker in koek en snoep
De titel zegt het al: suiker is suiker. Net zoals een calorie een calorie is. Stel nu dat jij iedere dag 2 stuks fruit eet. Dan ben je gewoon lekker gezond bezig. TOP! Maar wist je eigenlijk wel, dat fruit van nature rijk is aan suiker? Het maakt dus helemaal niet uit of je nu een stukje fruit eet of een vette boterkoek: beiden bevatten suiker en je lichaam verwerkt deze toch echt op dezelfde manier.

De invloed van suiker op je lichaam
Suikers zijn eigenlijk gewoon koolhydraten. En, zoals je misschien wel weet, functioneert je lichaam het beste wanneer ze alle belangrijke voedingsstoffen (koolhydraten | een vorm van suikers | eiwitten en vetten), binnenkrijgt. Vooral als je wilt afvallen. In ons lichaam wordt suiker, via de maag en darmen, omgezet tot glucose. En dat is brandstof voor ons lichaam. Ons lichaam functioneert niet optimaal, zonder voldoende toevoer van glucose.

Van teveel suiker word je dik | WAAR of ONWAAR
Als je met een nuchtere blik je voedingsmiddelen scant op suiker, dan is de conclusie: in vrijwel alle producten zit suiker! Dan zou je dus feitelijk nagenoeg niets meer kunnen eten als je tenminste geen overgewicht wilt. Het verschil: de manier waarop jij suiker toepast in je voedingspatroon! Eet jij over het algemeen producten, die je een gezondheidswinst opleveren, dan maakt suiker niet dik. Producten die je prima kunt eten, zonder hiervan aan te komen zijn volkoren broodsoorten, volkoren pasta’s, groenen, fruit, peulvruchten en aardappelen.

Je word pas dik van teveel suiker in voedingsmiddelen die je vrijwel geen voedingsstoffen opleveren en die totaal niet verzadigen. Dit zijn producten die over het algemeen arm zijn aan vitaminen, mineralen en vezels. Hierbij kun je denken aan koek, snoep, chips, vette snacks, frisdrank etc.

SUIKERTIP!
Of er suikers in een product zitten, is niet alleen te zien in de ingrediëntenlijst op de verpakking, maar net zo goed in de voedingswaardetabel op de verpakking. Suiker is als het ware verstopt in veel producten. Wist jij bv. al dat benamingen op een verpakking, die eindigen op …ose | ….stroop…… | suiker gewoon echt toegevoegde suikers zijn?

Gezond eten is en blijft belangrijk. Ook, of juist vooral als je wilt afvallen! Af en toe een flinke suikerhap durven te eten, zonder schuldgevoel, blijft óók belangrijk. Voor iedereen geldt: eet je teveel (ongezond), dan kom je aan. Eet je te weinig, dan val je af. De grote uitdaging is nu om een goede balans te vinden tussen gezond en ongezond kiezen, zodat overgewicht en dieetstress verleden tijd worden en jij je gewicht onder controle hebt en vervolgens ook houdt.

Deel dit bericht via