Ik hoor het vaak om me heen. Suiker maakt dik.
Nagenoeg iedereen die ik spreek denkt: als we gewicht willen verliezen moeten we alles wat suiker bevat schrappen uit ons voedingspatroon. Als we starten met afvallen mogen we nooit (!) meer een gebakje of koekje of andere zoetigheid, snack of hartigheid. Want dat maakt dik. Maar is dit nu eigenlijk waar of niet?
Gelukkig, dit is niet helemaal waar.
Suiker wordt nadat we het eten in ons lichaam omgezet tot glucose. Onze hersenen hebben toevoer van glucose (dus suikers) nodig om goed te kunnen functioneren. Glucose levert ons energie!
Als je wilt afvallen en alle suikerrijke producten radicaal gaat vermijden, dan ontstaan er tekorten in je lichaam dus daarmee ook in je voedingspatroon. Je doet jezelf tekort.
Suikers halen we niet alleen uit zoetigheden of hartigheden. Suikers zitten eigenlijk in alle voedingsmiddelen die we eten. Groenten, fruit en volkoren producten bijvoorbeeld bevatten ook suikers: maar dat zijn natuurlijke suikers en geen toegevoegde suikers!! Een belangrijk detail. De natuurlijke suikers voegen daadwerkelijk wat toe aan ons lichaam en dus aan onze hersenen. Daar hebben we voordeel van.
Wanneer we willen afvallen, is het van groot belang veel variatie in te bouwen in ons voedingspatroon. Suikerrijke producten zijn in principe oké, mits we ze absoluut met mate nemen.
De lege maar calorierijke voedingsmiddelen zoals koek, snoep, chips, frisdrank en dergelijke voegen niets toe. Ze zijn letterlijk leeg. Voedingsmiddelen die de Schijf van Vijf volgen (groenten, fruit, volkoren producten, vlees, vis en zuivel) hebben des temeer toegevoegde waarde voor ons lichaam én onze hersenen. Hierdoor kunnen we goed functioneren.
De sleutel van het afvallen is: hoe meer variatie, hoe gezonder de voedingsmiddelen en hoe meer beweging, hoe beter het resultaat. Niet alleen op de korte termijn, maar vooral ook op de lange termijn. En dat willen we allemaal!
Hartelijke groet,
Gewichtsconsulente Jacinta