Supermarkt dilemma

De boodschappen. Dat is toch altijd weer een hele onderneming zo één keer of vaker in de week.

Want ‘wat eten we vandaag?’

Als ik in de supermarkt loop, dan ga ik doelbewust aan de slag. Ik schrijf niet op wat ik nodig heb, het zit in mijn hoofd. Ik maak me er ook eigenlijk totaal niet druk over, want ik weet wat ik wil eten, nl. gezonde onbewerkte producten (ja natuurlijk, uitzonderingen daar gelaten). En is het jou al opgevallen dat deze producten zoals (snack)groenten en fruit bij iedere supermarkt direct in het eerste gangpad liggen? Keuze in overvloed. Ter plekke bepaal ik meestal welke groenten of welk fruit ik koop. En hoe kleurrijker de producten, hoe liever ik het heb en hoe beter het is.

Na het groente en fruit slagveld, kies ik voor zuivel. Want dat is ook wat thuis hoort in een gezond voedingspatroon.

Ik neem nog wat (mager) beleg en olijfolie mee en koers via de vlees en visvitrine (makkelijk, ik weet welke producten passen in een gezond voedingspatroon) richting de muesli, (ongezouten) noten en thee en koffie. Ik neem nog wat (volkoren) pasta een aardappelproducten en koers als laatste richting het gangpad van de frisdranken. Ook hier is het zo makkelijk. Ik pak hooguit een fles Crystal Clear en Rivella en pak tenslotte nog een tray water mee.

Groenten en fruit, vlees en vis, zuivel, graanproducten en aardappelen, smeer- en bereidingsvetten, ongezouten noten, koffie, thee en water in het winkelkarretje? Missie geslaagd!

Uiteraard komt het voor, dat wij een feestje geven of een groep mensen thuis hebben. Ja dan pak ik wat meer uit. Dat is de uitzondering. En al die extra bewerkte producten? Die zijn lekker en kunnen best een keertje. Maar het geeft me wel heel veel rust die overbodige producten niet dagelijks of wekelijks te hoeven kopen, als daar geen aanleiding voor is. En nu is het echt niet zo dat wij op een houtje zitten te knabbelen (juist niet!). Ik maak vooral andere, gezondere keuzes met de onbewerkte producten uit de supermarkt.

Confronterend was daarom mijn bezoekje aan de supermarkt onlangs, waar ik mijn boodschappen op de band legde (groenten, fruit en vooral de onbewerkte producten), en waarbij de klant na mij de boodschappen ook op de band legde (cola, cola, cola, chips, patat, aardappelkroketjes, frisdranken en vooral veel bewerkte producten). Misschien was daartoe een reden, dat kan natuurlijk altijd.

Ik durfde helaas niet te vragen of ik een foto mocht maken, maar het was vast een behoorlijk raar plaatje geworden.

Hartelijke groet,

Gewichtsconsulente Jacinta

Deel dit bericht via