TOP 5 populaire diëten anno 2021

Heb jij je wel eens afgevraagd welke diëten anno 2021 het meest populair zijn? Onderstaand een TOP 5 zoals die in de statistieken staat weergegeven.


Koolhydraatarm dieet
De titel zegt het al; weinig koolhydraten in je eetpatroon. Voor sommigen is de onderliggende gedachte dat het beperken van koolhydraten gezonder is en je daardoor beter af gaat vallen. Of dat waar is? Nee: wij hebben koolhydraten nodig. Het geeft energie. Onze hersenen kunnen niet zonder. Er is wel een winst te behalen in de soort koolhydraat die je met je voeding binnen krijgt.

Ketogeen Dieet
Een streng dieet dat bestaat uit een minimale koolhydraat- en een verhoogde eiwit- en vetinname. Doel hiervan is je vetreserves aan te spreken. Een ingewikkeld dieet en naar mijn mening op de langere termijn lastig vol te houden. Bovendien is het risico op voedingsstoffen tekort enorm aanwezig!

Intermittent Fasting

Hier heb je vast wel over horen praten in je omgeving. Want populair was het. Het is trouwens nog steeds een hype.

Intermittent Fasting houdt in dat je met tussenpozen gaat eten. Deels ben je dus gewoon dagelijks aan het vasten. Meestal wordt hier een schema aangehouden van 16 uur niet eten en dan 8 uur wel eten. (maar de indeling kán ook anders). Het doel hierbij?
Je wilt je gezondheid boosten, je schoont je lichaam op. En doordat je langere tijd niet eet, heeft je lichaam ook niets te verteren. Je valt af. Logisch. Of dat op de langere termijn vol te houden is? Oordeel zelf.

5:2 methode
Minder bekend. Dit is ook een vastendieet. Het is niets anders dan vijf dagen in de week gewoon eten en 2 dagen vasten. Je mag hierbij zelf de indeling hiervan bepalen.
Tja, als je niets eet val je natuurlijk automatisch af omdat je lichaam niets meer te verbranden heeft en aan de slag gaat met je reserves. Maar of je immuunsysteem, je weerstand en je energielevel daar nu ook bij gebaat zijn?

Sirt Food Dieet
Huh? Wat is dat nu weer!
Exact. Een ingewikkelde combi: iets met enorm caloriearm eten (max. 1000 kcal per dag) en daarnaast drink je groene sappen. De verdeling over week 1 en 2 is steeds in herhalende vorm wat anders opgebouwd.

Conclusie:
Het opstarten en vasthouden aan een dieet heeft mijns inziens best een behoorlijke impact op je dagelijkse leven. Het moet immers ook passen in je werk- en privéritme. Iedere dag opnieuw. Ook als je een verjaardag viert. Of er een andere gelegenheid is waarbij het eten en drinken je aan alle kanten aankijkt. Het lijkt me moeilijk vol te houden. Eens komt er een eind aan je verwoede pogingen aan dit gekozen dieet te blijven vasthouden. En naast dat het moeilijk vol te houden is, vraag ik me af of het ook goed is voor je gezondheid.

Op een dag val je toch weer terug in je oude patronen. Met als gevolg: gewichtstoename. En die gewichtstoename gaat dan sneller dan je wilt, omdat je lichaam blij is weer op een normale manier voedingsstoffen binnen te krijgen. Je organen functioneren weer naar behoren. Zoals het moet. Jij functioneert weer naar behoren.

Ik ben en blijf er voorstander van jezelf een gezond voedings- en leefpatroon aan te wennen, waardoor je gezonder wordt, daardoor af gaat vallen, en óók je doel bereikt. Alleen dan een stuk gezonder, voor de lange termijn en een stuk aangenamer voor jezelf.

Uiteraard blijft al dan niet afvallen (en de manier waarop) altijd een persoonlijke keuze.

Hartelijke groet,

Gewichtsconsulente Jacinta







Deel dit bericht via