Recent plaatste ik op mijn Facebook Pagina Gewichtsconsulente Jacinta een vraag. En die vraag maakte, met name achter de schermen heel wat reacties los. Meteen geeft dit inzicht in een groter probleem. Namelijk, wat moet je nu juist WEL doen als je wilt afvallen, of wat kun je nu beter NIET doen als je wilt afvallen als we het specifiek hebben over het toevoegen van vetten aan je voeding?
In dit blog probeer ik jou inzicht te geven in WAAROM het ene vet nu juist wel goed is om toe te voegen aan je voedingspatroon als je wilt afvallen en WAAROM je dagelijks beter niet teveel van het andere vet kunt toevoegen aan je voedingspatroon.
Allereerst moet je dan natuurlijk wel weten wat vetten nu exact zijn. En vervolgens moet je de verschillen kunnen onderscheiden tussen de verschillende vetten.
Vet, wat is dat nu exact?
Vetten zijn een bron van energie. Je lichaam heeft vet nodig om goed te kunnen blijven functioneren. Vet bestaat o.a. uit vitamine A, vitamine D, vitamine E en essentiële vetzuren.
Daarnaast is er een verschil in vetten, nl.: een deel verzadigd vet en een deel onverzadigd vet. Het is zeker niet zo, dat een product alleen maar verzadigd vet bevat, of alleen maar onverzadigd vet. Vaak is het een combinatie van beiden. Het gaat vooral om een juiste verhouding aan verzadigde en onverzadigde vetten, die bepaald of jij een gezonde keuze maakt of toch niet. Om er dus voor te zorgen, dat jouw lichaam over de juiste bouwstoffen beschikt, is het van groot belang om een goede verhouding verzadigde en onverzadigde vetten binnen te krijgen.
Verzadigde vetten
Verzadigd vet zit veel in dierlijke producten zoals: vet vlees (sparerib, speklap etc.) en volle zuivelproducten (volvette kaas, volle yoghurt, volle melk). Maar verzadigd vet zit ook veel in kokosolie, harde vetten, koek, gebak en snacks.
Misschien heb je wel eens gehoord over CHOLESTEROL. Nu is het zo, dat wanneer je dagelijks veel verzadigde vetten binnen krijgt, het cholesterol gehalte in je bloed te hoog wordt. Je bloed krijgt te veel LDL-Cholesterol en dat is zeker niet goed voor je bloedvaten. Eet jij je leven lang producten met veel te veel verzadigde vetten, dan is de kans op de lange termijn aanwezig, op hart- en vaatziekten.
Onverzadigde vetten
Onverzadigde vetten zijn met name te vinden in vloeibare vetten zoals olijfolie, vloeibare bak- en braadproducten, margarine in een kuipje, vis, ongezouten noten en in de avocado. In tegenstelling tot verzadigd vet, past onverzadigd vet dus juist weer enorm goed in een gezond voedingspatroon. Het maakt je gezonder. Onverzadigd vet verlaagt juist het LDL-Cholesterol gehalte in je bloed.
Garantie op het niet krijgen van hart- en vaatziekten heeft niemand, maar zo zie je maar, dat de keuze van de voedingsproducten die jij kiest wel degelijk kunnen bijdragen aan een gezond lichaam.
Transvetten
Wellicht heb jij er wel eens van gehoord: transvetten. Transvetten zijn SLECHT voor ons lichaam. Ze verhogen nl. het cholesterolgehalte in je bloed, en dat is weer een groter gezondheidsrisico op de langere termijn. Transvetten tref je met name aan in hard frituurvet, roomboter koek, snoep, gebak, chips en patat.
De conclusie is dus: producten met een groot aandeel verzadigd vet zijn niet zo goed voor ons. Daar moet je vooral heel erg mee oppassen.
Hartelijke groet,
Gewichtsconsulente Jacinta