Kunnen wij vitamine D nu eigenlijk voldoende uit onze voeding halen, of is het risico groot dat we dan daadwerkelijk te kort komen. En wat is daarvan het gevolg?
Vitamine D krijgen wij hoofdzakelijk binnen via de zon en daarnaast via onze voeding. Het is zeker aan te raden, wanneer de zon schijnt, minimaal 30 minuten zonlicht mee te pakken. Je kunt natuurlijk in de zon gaan zitten en hiervan genieten, maar je kunt ook lekker actief van de zon genieten, door een stuk te wandelen. De vitamine D wordt gemaakt in je huid, wanneer de zon erop schijnt.
Maar niet alleen de zon zorgt voor Vitamine D opname in ons lichaam. Voeding draagt ook voor een gedeelte bij. Voor jou is het zeker belangrijk om te weten welke producten dan vitamine D bevatten.
Bedenk dat vooral vette vis, zoals makreel, zalm en haring veel vitamine D bevat. Maar vitamine D halen wij ook uit vlees, eieren en melkproducten. Helaas zijn dit vrijwel de enige producten met een natuurlijk vitamine D-gehalte.
Omdat vitamine D zo belangrijk is voor onze gezondheid, voegt Nederland vitamine D toe aan de halvarine en margarineproducten en de vloeibare bak- en braadproducten. Onder andere om deze reden is het áltijd belangrijk om de boterham te blijven besmeren met boter. In olie zit geen vitamine D, hoewel dit wel vaak wordt gedacht.
Ongetwijfeld rijst nu de vraag bij je waarom het dan zo belangrijk is dat wij vitamine D opnemen via zonlicht of onze voeding. Vitamine D is nodig om het calcium uit je eten en je drinken goed op te nemen. Vitamine D draagt eraan bij dat calcium goed wordt opgenomen in je botten. En dat maakt je botten sterker. Wanneer je een tekort hebt aan vitamine D is het waarschijnlijk dat je last krijgt van je spieren, zwakke botten, pijn in de botten en mogelijk ook botontkalking. Is je vitamine D gehalte te laag, dan is het risico op botbreuken ook veel groter.
Het is dus gewoon enorm belangrijk om op je vitamine D inname te letten. Het wordt zelfs aanbevolen om vanaf een bepaalde leeftijd standaard vitamine D te slikken. (mogelijk in overleg met de huisarts)
Voor vrouwen: tussen de 50 en 70 jaar (10 migrogram)
Voor mannen: boven de 70 jaar (20 microgram)
Hartelijke groet,
Gewichtsconsulente Jacinta