Waar blijft je vetmassa tijdens het afvallen?

Kijk om je heen en het eerste dat opvalt is dat menigeen te zwaar is. Zwaarlijvigheid is een veel voorkomend probleem. Wist je al dat meer dan de helft van alle Nederlanders te zwaar is?! Maar gelukkig is het ook zo, dat wanneer je te zwaar bent, het óók gewoon mogelijk is om af te vallen. En geloof mij: als jij eraan toe bent om af te vallen, dan lukt het je gewoon. Er is alleen altijd 1 brandende vraag die nooit gesteld wordt: waar blijft toch al dat vet als je aan het afvallen bent?

Eet je minder dan je verbruikt, dan val je af
Eigenlijk is afvallen niet eens het aller moeilijkste. Als jij vanaf een bepaalde dag minder gaat eten dan je lijf eigenlijk nodig heeft, dan val je af. Je hebt dan feitelijk een klein energietekort. Je lichaam “snoept” als het ware de energievoorraad in het vetweefsel weg. Wat gebeurd er dus? Je lichaam gebruikt het vetweefsel voor het verbranden van energie. Die energie moet nl. ergens vandaan komen. Misschien is het je wel eens opgevallen, dat je op een dag dat je eetpatroon zwaar onder de maat was, ook veel minder energie voelde? Dan heb je dus duidelijk een (te groot) tekort aan energie.

Eet je meer dan je nodig hebt, dan kom je aan
Het kan ook zo zijn, dat je standaard iedere dag meer eet dan je lijf nodig heeft. Dan kom je aan. Je lijf slaat die voorraad aan energie als het ware op. Het is teveel. Het “plakt” op het vetweefsel. En dat is vroeg of laat helaas duidelijk terug te zien op de weegschaal.

En dan nu dat vet: waar blijft het?
Als je ooit op de weegschaal stond met een bepaald gewicht waar je niet blij van werd, en enkele maanden later opnieuw op de weegschaal stond, met een gewicht waar je wél blij van werd, dan rest 1 vraag: hoe kan dat?

En dit is hoe het zit: al het overtollige vet adem je uit. Het verdwijnt in de lucht. Als jij afvalt, dan komt er een proces op gang, waarbij je vetreserves worden omgezet in water en CO2. Een deel adem je uit, een ander deel verlaat je lichaam door zweet, plas of ontlasting (sorry, het is wat het is…..).

Verdwijnen die vetcellen dan helemaal?
Vaak wordt gedacht, dat als je afvalt, je vetcellen in grote aantallen ook verminderen. Dit is alleen niet waar! De vetcellen blijven, maar krimpen als het ware. Ze worden kleiner. En dit is terug te zien in je lichaamsmassa. Misschien valt het je wel eens op, dat een persoon die flink is afgevallen vanaf een bepaald moment een totaal andere lichaamsbouw lijkt te hebben?

Vergeet ook die spiermassa niet!
Ons lichaam bestaat uit heel wat spieren. Het is, ook als je wilt afvallen, enorm belangrijk om die spiermassa te behouden! Vandaar ook, dat menigeen zich gek zweet in de sportschool en anderen niet eens meer zonder een  proteïne shake kunnen. Opbouw van spieren, heeft een snellere stofwisseling tot gevolg. En dat zorgt er weer voor,  dat je verbranding omhoog schiet. Gevolg: je valt af.

Tot slot: er zijn vele manieren om af te vallen. Ik geloof niet in crashdiëten. Ik ben voorstander van “doe maar normaal”. Blijf dus gewoon lekker eten (maar niet teveel), blijf in beweging (maar overdrijf het niet), en zorg ervoor, dat je een leefstijl en een manier vind die bij jou past.

Alleen dan, is de kans op een stabiel gewicht en een prettig leven met een grote GENIETFACTOR het allergrootst!

Deel dit bericht via