Waarom afvallen altijd mislukt!

Goede voornemens. Wij hebben ze allemaal. En de meesten van ons, beginnen op de 1e dag van het nieuwe jaar met volle frisse moed (en een klein beetje tegenzin) om die goede voornemens uit te voeren. Het is nu februari. Grote kans, dat jouw goede voornemens allang weer naar de achtergrond zijn verdwenen. In dit artikel leg ik je uit, waarom dit ieder jaar opnieuw weer een terugkerend obstakel is!

Je wilt zo snel mogelijk van die kilo’s af
Als je wilt afvallen, dan heb je natuurlijk een doel. Misschien wil je 5 kilo afvallen. Maar misschien “moet” je van jezelf ook wel 10 kilo afvallen! Zodra je dat weet, gebeurd het volgende:

Stap 1: je “MOET” dit doen. Het geeft dus een onnodige druk. Je brein gaat op ROOD (paniek)

Stap 2: je “MAG” vanaf dat moment van jezelf helemaal niets ongezonds meer eten

Stap 3: je legt de lat iedere dag onnodig hoog! Hierdoor mislukt het afvallen

En dan, zo rond midden februari/maart blik je terug en denk je: NIETS VOOR MIJ DAT AFVALLEN! En vervolgens blijf je maar weer in dat welbekende cirkeltje ronddraaien. Je gooit het afvallen weer overboord, die oude eetgewoontes en je oude gewoontes voelen weer super prettig aan. Je maakt je niet meer druk over wat je eet of wanneer je eet. Je wordt weer zwaarder.

Kiezen en nog eens kiezen, steeds opnieuw!
Wat zou er eigenlijk gebeuren, als jij ervoor kiest om het veel makkelijker aan te pakken en jezelf niet in het hokje “ik moet afvallen van mezelf” drukt? Grote kans dat het volgende dan ontstaat:

STAP 1: je weet en voelt dat je te zwaar bent. Je wilt hier een oplossing voor

STAP 2: je denkt niet in het hokje “ik moet afvallen”

STAP 3: je zegt vaker NEE tegen ongezond en je kiest vaker gezond. Je kiest dus bewust.

STAP 4: het werkt: jouw leefstijl veranderd, je kilo’s verdwijnen langzaam en jij voelt geen druk

Kies jij voor “volhouden” of voor “een gezonde leefstijl”
In mijn ogen werkt zo snel mogelijk willen afvallen niet. Misschien wel voor even, maar niet voor het leven. Hoe dan ook, op een dag blijven die kilo’s gegarandeerd en nog iets sneller dan voorheen weer gezellig op je lijf plakken.

In mijn ogen werkt kiezen, steeds maar weer opnieuw, als een speer. Hier neem je namelijk echt de tijd om te werken aan verandering. Je weet wat je doet. Je ervaart in de praktijk wat wel voor jou werkt en wat totaal niet. En dit maakt, dat er een dag komt, dat je écht 10 kilo lichter bent dan voorheen. Dat zijn toch echt 2 grote, zware aardappelzakken van elk 5 kilo. Heb jij die ooit eens getild? Doe dat eens. Dat motiveert meteen om gewoon door te gaan met de leefstijl die bij jou past!

Denk jij hier ook zo over? Laat het me vooral weten!

Deel dit bericht via