Waarom de hele sinaasappel gezonder is dan vers geperst sinaasappelsap

Er is niets zo lekker dan een vers (geperst) glas sinaasappelsap bij je ontbijtje uit een verse sinaasappel! En toch is er een reden, waarom het niet verstandig is om regelmatig een vers glas sinaasappelsap (of andere verse sap) te persen uit vers fruit. In dit blog vertel ik je de reden:

De hele sinaasappel
De sinaasappel is allereerst natuurlijk enorm rijk aan vitamine C. Dat is altijd, maar sowieso in tijden van Covid-19 een hele winst voor je gezondheid. Vitamine C draagt bij aan het behouden c.q. opbouwen van een flinke weerstand. Naast vitamine C draagt de sinaasappel verder bij aan de inname van veel andere vitaminen en mineralen, waaronder foliumzuur en voedingsvezels. De sinaasappel is een aanrader om te eten!

De geperste sinaasappel
De geperste sinaasappel is uiteraard nog steeds een sinaasappel. En toch verandert de samenstelling van voedingsstoffen doordat je de vrucht perst! Het aandeel vitamine C daalt fors, en doordat je de sinaasappel perst, neem je ook nog eens grotendeels afscheid van de vezels! Die blijven tijdens het persen nl. in het zeefje achter. En die vezels, die zorgen nu juist voor een goede darmflora, maar óók voor een verzadigd gevoel. Het voorkomt grote snacktrek binnen afzienbare tijd. (dus calorieën)

Naast die gemiste vezels, is een ander nadeel van de geperste sinaasappel dat er meer fruitsuikers vrijkomen dan je zou denken. En suiker is suiker. Je lichaam onderscheidt echt geen verschil tussen suiker uit een stuk fruit (fruitsuiker) of suiker uit bijvoorbeeld een glas cola. Voor jouw beeldvorming: de hoeveelheid van een glas geperste sinaasappelsap loopt nagenoeg gelijk op met het aandeel suikergehalte in een glas cola, nl. maar liefst 7 suikerklontjes! En dat is nogal een schokkend feit misschien, wanneer jij altijd hebt gedacht dat het drinken van een vers glas sinaasappelsap c.q. jus d’ orange bij je ontbijtje een gezonde keuze was.

Maar is het verse glaasje sinaasappelsap dan helemaal uit den boze?
Nee, gelukkig niet. Een glaasje vers geperste sinaasappelsap op de zondagmorgen kan helemaal geen kwaad. Maar het iedere dag nuttigen van een glaasje vers geperste sap raad ik inderdaad sterk af en al helemaal als je wilt afvallen.

Vergeet de sinaasappelschil ook even niet
Nog een laatste TIP: De sinaasappelschil is ook een bron van vitamine C én is rijk aan anti-oxidanten (die beschermen ons tegen ziekten). Gebruik de schil eens (geraspt) in een salade, maak er verse thee van, verwerk het in een roerbakgerecht, voeg het toe aan een (gezonde variant) taart, maar vergeet vooral dan niet de schil vooraf eerst goed te wassen, voor je deze verder verwerkt in een gerecht!

Hartelijke groet,

Gewichtsconsulente Jacnta

Deel dit bericht via