Waarom het eten van ananas een aanrader is

Overkomt jou dit nu ook? Je bent in de supermarkt en je ziet een hele ananas staan. Grote kans dat je dan denkt, dat ziet er mooi uit, maar wat een gedoe voordat ik een ananas kan aansnijden! En je loopt door. Gemiste kans.

De ananas is een tropische vrucht en bevat enorm veel goede voedingsstoffen waar ons lichaam blij van wordt. Het rijtje met voordelen is eigenlijk best extreem lang…..vreemd dan toch eigenlijk dat die verse ananas niet eens vaak op ons bord ligt? Het is echt aan te raden om de ananas eens wat vaker te eten. Deze vrucht heeft zoveel voordelen, loop de apotheek maar voorbij…

Het eten van een ananas is geen straf. Naast het feit dat de ananas een groot gehalte aan vocht bevat, zit deze vrucht ook bomvol vitamine C, vezels, anti-oxidanten en mineralen. Bovendien is deze vrucht een absolute aanrader als je wilt afvallen. De ananas bevat weinig calorieën (100 gram ananas bevat zo’n 55-60 kcal).

Dat de ananas goede voedingsstoffen bevat, is nu wel duidelijk, maar wat doet dit dan met ons lichaam?

1. Ananas draagt bij aan een goede weerstand
Het belangrijkste is denk ik echt, dat de ananas bijdraagt aan het leveren van een goede weerstand én het draagt bij aan het versterken van je immuunsysteem. Vooral nu wij voorzichtiger dan ooit moeten zijn met het oplopen van een virus, is het wat vaker eten van een ananas nog niet eens zo’n slecht idee.

2. Ananas versterkt je botten
Als je ouder wordt, dan worden je botten brozer. Het gevaar op botbreuk neemt dus echt toe. Opmerkelijk is, dat het slikken van een medicijn hiervoor altijd wat eerder op ons netvlies staat, dan het eten van gezonde voeding, die bijdraagt aan het verminderen van klachten. De ananas heeft een goede invloed op het versterken van je botten. Dit komt door de stof Mangaan, die in de ananas zit. Die draagt er mede aan bij, dat je botten en het kraakbeen sterker worden. Het is dan natuurlijk wel de bedoeling, de ananas met enige regelmaat te eten.

3. Ananas heeft een positieve werking op lichamelijke klachten
Denk hierbij aan artrose, bronchitis, luchtweginfecties, reuma, blessures, wondjes, spierpijn, PMS, verbrande huid (door de zon), droge huid en de lijst is nog langer.
Lichamelijke klachten zijn altijd vervelend, maar als je die enigszins kunt onderdrukken, door het eten van gezonde voeding, dan zou ik dat vooral niet nalaten.

4. Ananas is goed voor je huid
Je kunt natuurlijk allerlei crèmes uitproberen om je huid fris en stralend te houden, maar alles begint bij voeding. Het eten van verse ananas helpt je huid gezond te houden. Het verstevigt je huid en dat niet alleen. Het schijnt ook zo te zijn, dat ananas meewerkt aan het tegengaan van rimpels.

5. Wil je afvallen? Eet ananas
Ananas bevat, zoals gezegd enorm weinig calorieën. Ter vergelijking:
100 gram ananas bevat 55 à 60 kilo calorieën tegen zo’n 88,7 kilo calorieën in een banaan.
Nu zegt het aantal calorieën ook niet alles, maar het is wel prettig om te weten dat je met het eten van een ananas geen caloriebom binnen krijgt.

6. De ananas en je spijsvertering. Een haat-liefde verhouding
Ananas heeft een positieve werking op je spijsvertering. Mocht jij nu regelmatig last hebben van obstipatie (verstopping) of een opgeblazen gevoel, zet dan eens verse ananas op het menu. Zeker weten dat dit verlichting brengt.
Aan de andere kant, kan het ook zo zijn, dat ananas een te positieve werking heeft op je spijsvertering. Ieder lichaam reageert anders, dus ook die mogelijkheid zou ik even in gedachten houden. De enige manier om erachter te komen hoe jij op ananas reageert, is deze vrucht te eten.

Er zijn verschillende manieren om ananas te eten: eet stukjes ananas als ontbijt door het door je zuivel te mengen, meng stukjes ananas door een frisse salade, serveer verse ananas bij de avondmaaltijd (heerlijk bijvoorbeeld met rijst en een zelfgemaakte verse saus), of eet verse ananas als fruitmix.

Natuurlijk kun je de ananas ook pureren en er een smoothie van maken. Ik ben hier persoonlijk niet echt een voorstander van. Door het pureren van fruit, komen er onnodig veel suikers vrij. Je moet jezelf dan afvragen of dat de keuze is die je wilt. Het eten van stukjes vers fruit, is een betere optie.

Mmm…lekker, nu ik dit artikel heb geschreven over ananas, weet ik wel wat ik nu ga doen.

Hartelijke groet,

Gewichtsconsulente Jacinta

Deel dit bericht via