Waarom je de kant en klaar maaltijden beter kunt laten staan

Iedereen heeft er zo nu en dan mee te maken. Tijdnood. En als wij in tijdnood zitten, dan nemen wij gek genoeg de raarste beslissingen. Denk bijvoorbeeld aan het besluit die je ongetwijfeld wel eens nam om op die enorm drukke werkdag gauw een kant en klaar maaltijd naar binnen te schrokken, om dan vervolgens zo snel mogelijk weer door te gaan naar je volgende afspraak. Er is een reden waarom dit onverstandig is!

De keuze aan kant en klaar maaltijden is reuze
Tegenwoordig speelt de supermarkt absoluut in op het drukke werk/privé leven van de burger. Wanneer jij op zoek bent naar een kant en klaar maaltijd, dan zal je ervaren, dat het aanbod veel breder is dan jaren geleden. Voor wie is het niet herkenbaar: even snel de supermarkt bezoeken na een drukke werkdag om een kant en klaar pizza uit het vriesvak mee te nemen. Of een stamppotmaaltijd, of een maaltijdsalade, blik soep of een maaltijd pakket. De keuze is reuze!

Maar wat maakt de kant en klaar maaltijd dan zo (on)gezond?
Het is een feit dat het eten van de kant en klaar maaltijd niet persé de gezondste optie is:

1. De kant en klaar maaltijd bevat over het algemeen te veel zout
Zout in een gerecht is feitelijk prima. Maar teveel zout in een gerecht is niet nodig, ongezond en heeft op de lange duur een negatief effect op de gezondheid, zoals teveel vocht vast houden en een te hoge bloeddruk. De zoutinname norm per dag ligt op maximaal 6 gram per dag!

2. De kant en klaar maaltijd bevat teveel verzadigd vet
Veel kant en klaar maaltijden bevatten zoveel vet, dat het juist afbreekt. Een te hoge inname van verzadigd vet gedurende de lange termijn veroorzaakt een te hoog cholesterol.

3. De kant en klaar maaltijd bevatten niet altijd voldoende groenten
De norm is minimaal 250 gram groenten per dag! Ons lichaam heeft dit nodig. De kant en klaarmaaltijd biedt dit niet (voldoende). Een gemiste kans.

4. De kant en klaar maaltijd bevat een te minimale hoeveelheid vezels
Vezels dragen bij aan een verzadigd gevoel na het eten, dragen bij aan een gezonde spijsvertering én ze verminderen de kans op ziekten zoals diabetes type 2 en kanker. Typisch, maar het is nogal een uitdaging een kant en klaar maaltijd in het schap te vinden die voldoet deze genoemde ingrediënten: volkoren pasta, zilvervliesrijst, groenten, fruit, peulvruchten, noten. Is je dat ooit opgevallen? Een pasta soort is altijd wit. Een rijstsoort is altijd wit. Peulvruchten ontbreken evenals noten. Met een beetje mazzel tref je soms alleen een minimaal stukje fruit aan naast je dressing.

5. De kant en klaar maaltijd is altijd een te grote portie of je hebt er net niet voldoende aan!
Het kopen van een kant en klaar maaltijd is een keuze. Maar als je die dan vervolgens eet en je hebt vervolgens het gevoel nog steeds niet voldoende te hebben gegeten, of snel weer trek te krijgen, dan werkt dat niet mee aan een gezond voedingspatroon. Het veroorzaakt snacktrek. En dat is uiteraard niet gunstig voor je lichaamsgewicht!

Zijn er ook uitzonderingen?
JA. Er zijn uitzonderingen op de regel! Als jij het jezelf soms makkelijker wilt maken, kies dan voor een maaltijdpakket! Dat bevat meteen alle (onbewerkte) ingrediënten en dus voedingsstoffen die je nodig hebt om een verantwoorde maaltijd op tafel te zetten. Deze maaltijdpakketten zijn in tegenstelling tot de kant en klaar maaltijd wél een gezonde keuze door de hoeveelheid verse groenten en vezels en het minimale (ofwel geen) aandeel zout en vet.

Als laatste toch nog even dit:
Er heerst nogal wat onduidelijkheid over de kant en klaar maaltijdsalade. Is dat nu wél een gezonde keuze. Of toch juist niet?

Helaas, de kant en klaar maaltijdsalade kun je ook maar beter laten staan. Deze bevat vaak veel te veel onnodige calorieën door het aandeel onnodig toegevoegd vet (dressing), te weinig vezels (wel sla, geen peulvruchten en noten) en te veel zout.

Het allerbeste blijft nog altijd om zelf je potje te koken of je salade te bereiden. Het grote voordeel hiervan is dat het over het algemeen goedkoper is dan de kant en klaar maaltijd, het is veel smaakvoller, je krijgt minder calorieën binnen maar meer voedingsstoffen, het verzadigd beter én je hebt invloed op de juiste portie hoeveelheid.

Hartelijke groet,

Gewichtsconsulente Jacinta

Deel dit bericht via