Waarom je goede voornemens altijd mislukken

Goede voornemens zijn fantastisch! Het geeft je een goede motivatie. Je hebt een duidelijk plan en daarmee een vaststaand doel. En vooral de start van een nieuw jaar is de uitgesproken kans om het nu eens allemaal anders aan te pakken dan dat je ooit eerder deed. Gestructureerd, doelbewust. Maar waarom struikel je dan toch alweer over die goede voornemens nog voordat de helft van het jaar voorbij is?

De eerste (werk)dag van januari voelt altijd lekker fris en schoon. Schone lei, nieuw kansen, nieuwe doelen, nieuwe focus. Het kan zijn, dat jij je hebt voorgenomen om nu eens specifiek werk te maken van iets dat je al langer op de lange baan schuift. Gezonder gaan leven bijvoorbeeld. En daarmee gewichtsverlies. In deze 1e week ga jij hier wellicht volop en met 100% enthousiasme en motivatie mee aan de slag.

De vragen duiken dan echter al snel op:

  1. Hoe begin je?
  2. Hoe houd je het vol?

HOE BEGIN JE?
Zonder een goede voorbereiding is het praktisch onmogelijk om van start te gaan met een gezondere leefstijl. Maak een plan. En houd je er vervolgens aan

→ welke boodschappen moet jij in huis hebben als je gezonder wilt gaan leven?
→ heb jij voldoende kennis in huis om gezonder te gaan leven? Want wat is gezond?
→ welke maaltijden ga jij koken en lukt dat jou?
→ heb jij al nagedacht over je dagindeling?

En zo zijn er zoveel meer acties die bijdragen aan succes!

HOE HOUD JE HET VOL?
En daar heb je het enorme struikelbok. Hoe houd je het vol. In de 1e week van het nieuwe jaar en misschien wel de hele maand januari heb jij vast je motivatie wel: je bereid je dag voor, je maakt een planning, je hebt gezonde artikelen in huis, je drinkt voldoende water, je beweegt ook nog voldoende en pfffff……je werk/huishouden/sociale activiteiten gaan daarnaast ook gewoon door.

En dan wordt het moeilijk. En veel om al die goede voornemens vast te houden. Stel nu dat het een week regent……beweeg jij dan nog voldoende? Of vind jij dat (stiekem gelukkig) een goed excuus om even een avondje op de bank te blijven hangen, in plaats van in beweging te komen?

En voilà….hier ga je onderuit. Dit is het begin van het einde. Je struikelt van het ene moeilijke moment naar het andere moment. Je motivatie verdwijnt als sneeuw voor de zon. Je valt weer terug in je oude patronen. En dat komt niet ten goede van de kilo’s!

Hoe voorkom je dit dan?
Dat is een lastige vraag om antwoord op te geven. Maar meteen ook een goede vraag om eens goed over na te denken:

  1. Waarom wil jij eigenlijk gezonder gaan leven?
  2. Wat motiveert jou hierin?
  3. Voelt het alleen maar als een verplichting of zie je ook de voordelen van deze nieuwe leefstijl?
  4. Wat heb jij nodig om het leuk te houden?

Het antwoord op de vraag: waarom je goede voornemens altijd mislukken is simpel;
OMDAT HET ALLEEN MAAR IEDERE DAG VOELT ALS MOETEN EN NIET MOGEN!

→ ik moet afvallen, want dat is beter voor mijn gezondheid
→ ik moet groenten en fruit eten (maar ik vind dat eigenlijk helemaal niets)
→ ik moet ook nog 30 minuten bewegen per dag. (maar leuk vind ik dat niet)
→ ik mag nooit meer wat lekkers omdat ik wil afvallen

Die laatste zin is trouwens het grootst mogelijke misverstand EVER!

Loop jij vast? Zoek een goede “stok achter de deur” om jou te motiveren. Maar alleen als jij er volop klaar voor bent en toe bent aan een nieuwe afslag in je leefstijl.

P.S.: het aanwennen van een gezonde(re) leefstijl is echt makkelijk dan je denkt. Je hebt hier alleen de juiste handvaten voor nodig. En de juiste tips & tricks.

The choice is yours!

Hartelijke groet,

Gewichtsconsulente Jacinta

Deel dit bericht via