Waarom zou je kiezen voor een alcoholvrije cocktail?

Het einde van het jaar vieren we vaak met veel eten en vaak ook veel drank. Champagne op oudjaarsavond, wijn bij het kerstdiner, cocktails op feestjes. Dat wringt alleen een beetje met het advies van de Gezondheidsraad: “Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag”. Maar een beetje alcohol drinken is toch gezond? En wat heb je dan aan een alcoholvrije cocktail? Dat is toch ook niet gezond?

In zekere zin klopt dat. Matig alcoholgebruik kan de kans op bepaalde chronische ziekten verkleinen. Maar dat mogelijke voordeel weegt niet op tegen de nadelen van alcohol voor de algehele gezondheid. Meer dan één glas per dag drinken geeft verhoogde risico’s op beroerte, borstkanker, darmkanker en longkanker.

Nadelen

Menigeen die wel eens goed gedronken heeft, weet wel dat alcohol remmingen wegneemt. Die schaal bitterballen ziet er dan ineen wel heel erg lekker uit! Niet handig als je op je gewicht let. Maar alcohol levert zelf ook aardig wat kilocalorieën. Wist je dat één gram alcohol 7 kilocalorieën levert, méér dan koolhydraten (4 kcal per gram) en eiwitten (ook 4 kcal per gram)? Een glas rode wijn komt daarmee op zo’n 80-85 kcal, een pilsje op 110 kcal. Denk je dat je met een klein glaasje likeur beter zit? Nope, ook dat is niet het geval: een likeurtje of glaasje whisky komt op 85 kcal.

Alcoholvrij kiezen

Laten we eerlijk zijn: met elk drankje kun je een gezellige avond hebben, alcohol of niet. Maar een vrolijk, bruisend drankje ziet er gewoon leuk uit en is een mooi onderdeel van een fraai gedekte tafel. Non-alcoholische cocktails, ‘mocktails’ of virgin cocktails zijn gewoon mixdrankjes waarbij je de alcohol weglaat of vervangt. Giet het in een feestelijk glas en iedereen: jong, oud, zwanger, en zelfs BOB kan gezellig meedrinken.

Alcoholvrij is toch ook niet altijd gezond?

Dat ligt er helemaal aan waarmee je de alcohol vervangt en wat er verder in de cocktail zit. Neem de ‘Moscow Mule’, een cocktail met wodka, ginger beer*, munt en ijs. Je kunt hier de wodka weglaten en een beetje limoensap toevoegen voor een virgin variant. Dan drink je eigenlijk gewoon een suikerhoudende softdrink met wat extra sap. Gezond? Mwah. Niet echt. Gezonder dan met alcohol? Jazeker, en minder calorieën ook!

Hartelijke groet,

Gewichtsconsulente Jacinta

* in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden zit er geen alcohol in ginger beer.

Deel dit bericht via