Wat kies jij van de menukaart als je van die kilo’s af wilt?

Het is en blijft lastig. Je wilt aan de ene kant wel afvallen, maar dat beroep van je, dat vergt nogal wat van je. Onregelmatige werktijden, korte nachten, veel krachtinspanning, onvoorspelbare pauzes, files en het is ook altijd weer een verassing wat je krijgt te eten en wanneer je iets kunt eten onderweg.

Dit zijn eigenlijk de ingrediënten die heel gemakkelijk het recept kunnen zijn voor overgewicht, als je veel onderweg bent, een beroep hebt als chauffeur en zelf geen invloed en dus weinig controle hebt op hoe je dag verloopt.

In dit artikel geef ik je 3 TIPS die ontzettend waardevol kunnen zijn als je ergens toch de drive voelt om ‘ondanks je beroep’ te willen afvallen. Lees dus even mee:

TIP 1:
Je dag begint al direct na het opstaan. Sla je het ontbijt over en maak je daarna een rommeltje van de rest van je eetmomenten? Gegarandeerd dat je dan een rommelige dag voor de boeg hebt. Een hongergevoel, hoofdpijn, slechte concentratie en een humeur om het maar liever niet over te hebben, liggen dan op de loer.

TIP 2:
Eindelijk. Je bent aangekomen bij je favoriete wegrestaurant en je hebt honger. Je neemt plaats, bestelt een biertje en werpt een blik op de dagmenukaart. En daar staat weer van alles. Maar helaas, het is geen Nederlands.

En wat je dan het beste kunt doen is dit:

  • Wil je een voorgerecht of niet? Als dat zo is, kies dan bij voorkeur voor een salade of soep.
  • En dan het hoofdgerecht: vaak zijn er gewoon minimaal 2 en maximaal 4 keuzes op de kaart. Als je wilt afvallen is het handig om te kiezen voor kip of rund, vette vis of misschien wel een gerecht met ei. En natuurlijk kies je dan niet voor de gebakken aardappelen met spek of een berg patat, maar ga je voor de gekookte aardappel, de gepofte aardappel óf je kiest voor rijst of pasta. En vergeet die groenten ook niet. Hoe meer hoe beter. (vraag erom, dan krijg je het ook echt)!
  • Onderweg sneeuw je er nog net niet van onder! Maar waarom zou je een enorme hoeveelheid saus op je bord scheppen, als het stuk vlees wat je hebt gekozen gewoon lekker is? Saus bevat enorm veel calorieën. Echt!
  • Ben je in Frankrijk? Dan komt daar bijna aan het einde van je maaltijd ongetwijfeld deze langs: de kaasplank. Allemaal lekkere kaassoorten en stukjes brood. Lekker is het zeker. Maar compleet overbodig is het ook. Deze heb je echt niet nodig! Schrappen maar! (tenzij je jarig bent of een ander feestje viert. Geef het de noemer “uitzondering”).
  • En dan is daar ook nog eens het toetje. Het houdt maar niet op. Waar kies jij voor? Kies je voor IJs? Of ga je voor fruit? Of vla? Als je het mij vraagt is het simpel: als je wilt afvallen, dan sla je deze ook over en bestel je een kop koffie.

TIP 3:
Laat je niet afleiden of verleiden door je meer dan gezellige collega die je graag een biertje aanbiedt, en je meeneemt in allerlei gezellige verhalen. Bij 1 biertje blijft het dan nooit. En voordat je het weet, lig jij daarna met een kater van een humeur in je truck en denk je: nu ging het de hele werkdag zo goed, en nu heb ik het toch weer ontzettend verknald tijdens en na het eten!

Je collega geeft er niet om. Die staat er niet eens bij stil, dat dit jou dan weer dwars kan zitten! Denk dus liever 2x na, voordat je JA of NEE zegt. Afvallen en daarmee het toewerken naar een gezonde leefstijl draait om keuzes maken.

En doorzettingsvermogen, ook dat.

Deel dit bericht via