Water en gewichtsverlies

Wanneer je wilt afvallen (maar sowieso altijd), is het enorm belangrijk om voldoende water te drinken. Nu merk ik in mijn praktijk dat er veel onduidelijkheid bestaat bij de vraag WAAROM het toch zo belangrijk is om water te drinken. Veelal wordt dit gezien als overbodig en lastig. Met als gevolg dat er gedurende de dag onvoldoende water wordt gedronken. Dit is jammer. Ten eerste voor de algehele gezondheid en ten tweede is het een gemiste kans bij het bereiken van gewichtsverlies.

Hieronder probeer ik je het belang van water drinken in te laten zien, in combinatie met gewichtsverlies:

  1. Onze hersenen hebben water nodig om voldoende en alert te kunnen functioneren; Wanneer we nalaten op uur en tijd water te drinken, worden we suf, we krijgen concentratieverlies en er bestaat kans op hoofdpijn of migraine.
  2. Water voorziet ons lichaam van vocht. Dit vocht is weer belangrijk voor opname in onze weefsels. Het dient als bouwstof voor al onze weefsels.
  3. Waterinname stimuleert het stofwisselingsproces. En dit is weer van groot belang wanneer we gewicht willen verliezen.
  4. Ook speelt water een rol bij het spijsverteringsproces van ons lichaam. Voldoende water drinken voorkomt obstipatie (verstopping).
  5. Water dient als transportmiddel van voedingsstoffen en afvalstoffen in ons lichaam. Het is belangrijk dit proces continu actief te houden door water te drinken, zodat de aanvoer- en afvoer van voedingsstoffen optimaal blijft functioneren.
  6. Water drinken helpt ziekten te voorkomen omdat door waterinname de gifstoffen uit ons lichaam zullen afvloeien. Drinken we onvoldoende water, dan zal dit een negatieve invloed hebben op onze gezondheid en op het gewichtsverlies.
  7. Water helpt onze lichaamstemperatuur op het juiste niveau te houden.
  8. En last but not least: We krijgen een mooiere huid van water drinken!

We verliezen dagelijks ca. 1,5 à 2 liter water uit ons lichaam door vochtafdrijving. Denk hierbij aan ademhaling, plassen, zweten of andere vormen van vochtverlies. Het is dan op zich ook niet zo vreemd, dat ons lichaam dit vocht weer aangevuld wil zien om gezond en optimaal te kunnen functioneren. Daarom ook is het enorm van belang om dagelijks 1,5 à 2 liter water te drinken.

Dit is eenvoudig te bereiken door verdeeld over de dag 8 à 10 glazen water te drinken. Of neem direct ’s morgens een flesje water mee naar je werk en vul dit gedurende de dag doorlopend aan.

Hoe meer water je drinkt, hoe beter dit het gewichtsverlies zal stimuleren. Maar let op: teveel water drinken wordt afgeraden, dus houdt het bij voorkeur op 1,5 à 2 liter per dag.

Hartelijke groet,

Gewichtsconsulente Jacinta

Deel dit bericht via