Weet wat je eet!

Gezond eten klinkt heel simpel, maar dat is het zeker niet. Er zijn zoveel verschillende producten te krijgen, dat het eigenlijk een logisch gevolg is wanneer je de draad daar even in kwijt raakt. Een rondje supermarkt leert al gauw dat de woorden ‘vezelrijk, light, 0% vet en calorie arm’ je om de oren vliegen. Kiezen voor gezonde producten kan dus een uitdaging zijn, want niet alle producten zijn zo gezond als dat de verpakking je voorschotelt. Wil je hierover meer weten? Lees dan vooral even verder.

De keuze is reuze!
Betrap jij jezelf er wel eens op, dat de uitstraling van het product (dus de verpakking) mede bepalend is voor wat jij koopt in de supermarkt? Een saaie verpakking nodigt zeker niet uit tot aankoop. Een schreeuwende verpakking des te meer! (dat zal dan vast ook lekkerder zijn).

Fabrikanten van levensmiddelen willen uiteraard heel graag dat jij hun producten koopt. Met mooie verpakkingen proberen ze de aandacht te trekken in de supermarkt. En let maar eens op, wanneer jij een schreeuwende verpakking ziet met de term ‘laag in calorieën’ of ‘zonder toegevoegde suikers’ en ‘vezelrijk’, dan ligt dat product misschien wel sneller in je winkelkarretje dan je zelf doorhebt. (want dat is lekker gezond).

Maar wat zit er nu eigenlijk echt in het product?
Feit is dat de uitstraling van een verpakking helemaal NIETS zegt over hoe gezond een product is. Het is in de 1e plaats nogal misleidend. Het zet je aan tot aankoop, terwijl je het misschien niet eens van plan was om te kopen.

Waar moet je dan wel op letten?
Wanneer je gezond wilt kiezen in de supermarkt, is het altijd handig om het etiket te lezen. Op het etiket vind je een ingrediëntenlijst en een overzicht van de voedingswaarden. En dat laat zien hoeveel calorieën een product bevat en hoeveel koolhydraten (dus suikers!), eiwitten, vezels, vet en zout er in een product zit.

Denk nuchter na!
Iedereen weet, dat chips of koek geen gezonde keuze is. Maar wist je ook al dat er aan vruchtensappen, ontbijtgranen en kant-en-klare tussendoortjes net zo goed veel suiker wordt toegevoegd? Neem ter vergelijking eens een pak met vezelrijke ontbijtgranen. De verpakking laat zien dat het product veel vezels bevat. Hierdoor denk je dus dat het een gezonde keuze is! Vezels zijn immers goed voor je lijf. Helaas staat er dan niet even ook in dikke letters op de verpakking vermeld, dat ditzelfde product óók enorm veel toegevoegde suikers bevat!

Weet wat je eet
Je kunt dus echt dénken, dat je gezond kiest in de supermarkt, maar alsnog ongemerkt heel veel suikers (en andere voedingsstoffen) binnen krijgen, die helemaal niet zo gezond zijn! Hoezo misleidend…….

Producten die je dagelijks eet of drinkt, hebben een veel groter effect op je gezondheid en dus je lichaamsgewicht, dan een product die je af en toe een keertje neemt.

Het is dan ook ontzettend belangrijk om juist voor die dagelijkse producten, de meest gezonde keuze te kunnen maken!

Hartelijke groet,

Gewichtsconsulente Jacinta

Deel dit bericht via