Zijn kant-en-klaarmaaltijdsalades gezond?

Drukke dag gehad? Dan schiet het eten koken er nogal eens bij in. De kans is groot, dat je dan snel even de supermarkt binnenloopt om toch nog een poging te wagen een gezonde maaltijd op tafel te zetten.

De groente- en fruitafdeling is rijk aan groente en fruit (logisch..) maar óók aan kant-en-klaarmaaltijden! Dus dat is dan weer snel geregeld; pak een kant-en-klaarmaaltijdsalade mee en klaar ben je. Gezond en snel. Maar is dat ook zo?

Calorieën in de kant-en-klaarmaaltijdsalade
Uiteraard maakt het verschil welke maaltijdsalade je kiest. De keuze is gigantisch! Gemiddeld genomen bevat een kant-en-klaarmaaltijdsalade zo’n 500 tot 800 calorieën. Als je af wilt vallen is het wenselijk om je lunch zodanig in te delen dat deze 350 calorieën (vrouw) of 400 calorieën (man) bevat. En voor de avondmaaltijd geldt een norm van zo’n 450 calorieën (vrouw) of 500 calorieën (man).

Een klein rekensommetje is snel gemaakt! Stel dus dat je een kant-en-klaarmaaltijdsalade neemt als avondmaaltijd. Dan krijg je ongemerkt al veel meer calorieën binnen dan je DENKT te eten. De kant-en-klaar maaltijdsalade lijkt immers een gezonde, snelle, makkelijke keuze. Maar bevat dus toch al gauw zo’n 500 tot 800 calorieën!

Voor je beeldvorming: eet jij op een dag een pizza hawaï (diepvries / 350 gram) dan eet jij hiermee 774 calorieën. Het zou dus heel goed kunnen zijn, dat deze maaltijd nagenoeg gelijk valt aan calorieën als die kant-en-klaarmaaltijdsalade waarop je keuze viel.

Is het kiezen van een kant-en-klaarmaaltijdsalade een gezonde keuze?
Natuurlijk gaat het niet alleen over calorieën, de vraag is nog wel meer: Is het kiezen van een kant-en-klaarmaaltijdsalade een gezonde keuze? Het antwoord is kort: NEE!

Zonder dat jij dat direct door hebt, bevat de kant-en-klaarmaaltijdsalade veel vet, veel calorieën, weinig voedingsvezels, teveel suiker en met een beetje pech, heb je er ook nog niet eens genoeg aan ook, of schuif je de helft van de inhoud aan de kant omdat je bepaalde ingrediënten toch niet lekker vindt.

Waar zitten die calorieën dan in?
Ik kan me zo voorstellen, dat je denkt; maar hoezo. Een maaltijdsalade is toch gezond? Hoe kan die dan zoveel calorieën bevatten! Dan kan ik net zo goed voor die pizza kiezen! Logisch gedacht….

Met name de dressing en de verder onnodige toevoegingen (de fabrikant voegt naast vet ook suiker en andere onnodige toevoegingen toe voor de smaak) in deze kant-en-klaarmaaltijdsalades maken hierin het verschil. Neem bijvoorbeeld de kant-en-klaarmaaltijdsalades met dressing en geitenkaas of mozzarella. Te vet, teveel calorieën en een onnodige toevoeging van teveel dressing (zo’n 150 calorieën en dat staat gelijk aan 2 bitterballen!). Deze salades schieten zelf al gauw naar de 800 calorieën.

Conclusie: de kant-en-klaarmaaltijdsalade is over het algemeen helemaal GEEN gezonde keuze. Ik zeg trouwens ook niet dat de diepvriespizza dan een betere keuze is, deze is net zo goed totaal ongezond.

Wat kun je dan beter kiezen op een drukke werkdag?
Maak gewoon zelf een maaltijdsalade! Dat is vele malen gezonder, je kiest zelf je ingrediënten, je maakt niet teveel, je verspilt geen ingrediënten, je hebt geen last van dressingstress(!) én je kunt deze salade vele malen voedzamer maken door bijvoorbeeld bonen (gewoon uit blik) of noten toe te voegen. Voedzaam, snel en makkelijk. Dat is toch wat je wilt?

Bovendien is het zelf samenstellen van je maaltijd een stuk goedkoper!

Hartelijke groet,

Gewichtsconsulente Jacinta             

Deel dit bericht via