Zitten is het nieuwe roken

Eigenlijk wisten we het al wel. Maar toch, blijven we zitten. Vooral als we een zittend beroep hebben. Dan zitten we de hele dag! En als we thuis komen, zitten we opnieuw! Hoe voorkom je dit dilemma? Zitten is het nieuwe roken. En dat brengt vroeg of laat gezondheidsproblemen met zich mee. Denk hierbij aan overgewicht, diabetes, een hoge bloeddruk en verhoogde kans op hersenziekten zoals alzheimer en dementie.

Neem eens een gemiddelde werkdag als voorbeeld. ’s Morgens voordat je op je werk bent, dan is er enige activiteit. Je moet je nl. voorbereiden op de werkdag, de kinderen moeten naar school of de opvang en zelf moet je misschien een reis afleggen voordat je op je werk bent.

Wanneer de werkdag begint, nemen we plaats achter ons bureau. De zitsessie kan beginnen. Want dat is nu éénmaal het makkelijkst. We werken op onze PC en we staan hooguit eens van onze bureaustoel op om een kop koffie of thee te halen.

De dag verloopt, en opgeteld komen we al met al makkelijk aan zo’n 10 zituren per dag! Dat is veel en uiteindelijk funest voor onze gezondheid. Een half uurtje sporten na werktijd in de avond maakt deze achterstand echt niet goed.

Een veelgehoorde opmerking uit mijn praktijk is vervolgens: “ik vind het zo moeilijk om voldoende beweging te krijgen. Ik heb immers een kantoorfunctie. Ik zit de hele dag. Er is geen ruimte voor beweging. En ’s avonds als ik dan eindelijk thuis ben, dan ben ik moe. Dan ga ik echt niet meer sporten hoor”. Feitelijk is dat natuurlijk zo, maar nog steeds is dat geen excuus om niet in beweging te komen!

Mogelijkheden genoeg:

  • Veel werkgevers sluiten zich aan bij een fietsplan. Lease een fiets via je werkgever en fiets naar je werk. Laat de auto eens wat vaker staan. (als de afstand acceptabel is)
  • Ga eens wat vaker staan, probeer te werken aan een in hoogte verstelbaar bureau zodat je veel makkelijker kunt afwisselen in zitten/staan gedurende de werkdag.
  • Maak een lunchwandeling, alleen of met een collega. Je word er weer lekker fit van en je zult merken dat je de middag weer alert doorkomt.
  • We zien het steeds vaker: sporten met collega’s onder of na werktijd. Sluit je hierbij aan! Goed voor het teamverband, de collegialiteit en last but not least, je conditie en je algehele gezondheid! Ook goed voor je mentale conditie trouwens en daar heeft je werkgever dan weer voordeel van. Win/win situatie dus.

Onlangs keek ik een lifestyle programma, uitgezonden vanuit de VS, en daar is een voorzichtige opmars te zien in beweging op de werkvloer. Dat kan vele vormen hebben.

  1. Fietsen terwijl je aan je bureau zit (oké, het gaat wat ver, maar dan ben je wel in beweging).
  2. Een gewoonte maken van veel meer staan tijdens de werkdag: stel dat alle collega’s staand zouden vergaderen, dan is dat goed voor de conditie, (mentale) alertheid én het uithoudingsvermogen. Bovendien is het ook nog eens commercieel super interessant voor je werkgever; zeker weten dat de vergadering sneller wordt afgerond dan een vergadering in zittende condiitie.
  3. Ooit op het idee gekomen om een challenge onder collega’s te houden om een stappendoel per dag te realiseren? (10.000 stappen challenge). Goed voor je gezondheid, de teambuilding en teamspirit.

Opties genoeg. Ik ben het met je eens dat een aantal van genoemde acties nog altijd geïnitieerd moeten worden door je werkgever, maar het is tenminste iets om over na te denken of in de groep te gooien.

Conclusie is sowieso: zitten is het nieuwe roken. Zitten is ontzettend ongezond. Dat moet anders. Hoe fijn zou het zijn, om een werksituatie of dag te creëren, waarbij je veel meer gefocust wordt op het pakken van beweging gedurende de hele dag. Die heb je dan alvast in the pocket. En dan kun jij ’s avonds zonder schuldgevoel en met goed fatsoen, toch nog even plaatsnemen op de bank. Want dat willen we tenslotte allemaal, voordat we gaan slapen.

Deel dit bericht via